Rezerva Federala a Statelor Unite are in vedere masuri suplimentare pentru redresarea lenta a economiei. France Presse relateaza ca autoritatile de politica monetara au fost de acord, in principiu, ca o decizie in acest sens va fi luata rapid in cazul in care se inrautatesc conditiile economice.

Presedintele Fed, Ben BernankeFoto: Agerpres

Potrivit minutei sedintei de politica monetara din septembrie, Banca Centrala a SUA este pregatita sa furnizeze ajutor suplimentar daca va fi nevoie, pentru a sprijini redresarea. Analistii comenteaza ca aceasta declaratie arata ca Fed ar putea pompa curand bani in economie prin achizitionarea masiva de active.

De altfel, in ultimii doi ani, Fed a ajutat la deblocarea crizei creditelor si a achizitionat, in acest scop, obligatiuni si actiuni in valoare de aproximativ 1.500 mii de miliarde de dolari. De asemenea, Fed a reafirmat dorinta de a mentine rata dobanzii foarte scazuta, pentru o perioada mai lunga, pentru a stimula redresarea economiei.

In al doilea trimestru al acestui an, economia Statelor Unite a crescut intr-un ritm mult mai lent decat se estimase initial, in special din cauza majorarii cu 32,4 % a importurilor a unei cresteri mai lente a stocurilor.

Cu toate acestea, perioada aprilie-iunie 2010 reprezinta al patrulea trimestru consecutiv de crestere, semn ca economia americana isi revine din cea mai grava recesiune de dupa 1930.