Functionarii de la Ministerul Finantelor Publice au scandat intreaga zi si l-au huiduit pe Sorin Blejnar, presedintele ANAF, singurul oficial din conducerea institutiei ramas la Minister, ori de cate ori acesta aparea in mijlocul protestatarilor. Sefi de serviciu, angajati la ANAF, Autoritatea Nationala a Vamii sau in departamentele de fonduri europene, toti s-au plans de salariile mici incasate in ultima luna. Blejnar a incercat sa explice, in doua runde de negocieri cu cateva zeci de reprezentanti ai celor prezenti la protest, demersul Ministerului: stimulentele medii de la nivelul anului 2009, de un salariu si jumatate, sa fie incluse in salariul de baza - prevederea urmand sa intre "imediat" in vigoare. Termenul propus de Blejnar, de o saptamana, nu a fost multumitor pentru functionari. Vezi in documentul atasat cat au castigat angajatii Ministerului in luna aprilie si cat reprezinta stimulentele din veniturile totale

Declaratiile protestatarilor si explicatiile lui Blejnar:

  • Un functionar care ocupa un post de consilier superior a declarat ca isi merita stimulentele pentru ca a contribuit personal la cresterea incasarii lor la buget. Acesta a declarat ca, personal, a adus 16 miliarde de lei la buget intr-o singura luna.
  • O alta angajata - pe un post de sef serviciu - a explicat ca, dupa 29 de ani de lucru in Minister, castiga 16 milioane si are o responsabilitate uriasa: gestioneaza situatiile financiare a 15 ministere. "Nu mai suntem stimulati, suntem umiliti. Stimulentele au fost introduse de Theodor Stolojan ca o completare a salariilor mici".
  • Un angajat al ANAF a explicat ca veniturile sale au scazut cu 80% si ca nu poti trimite un om care castiga cateva milioane sa "se lupte" cu contribuabili care au venituri de zeci de mii de euro: "daca vrei venituri la bugetul de stat, trebuie acordate stimulente la inspectia fiscala... Suntem hotarati sa blocam activitatea". O alta functionara spune ca veniturile sale au scazut cu 75%.
  • O tanara a desfacut in fata camerei de luat vederi un fluturas de salariu, cu suma de 617 lei. O alta angajata in Minister, care o insoteste, spune ca are doua doctorate si sapte masterate si castiga chiar mai putin de atat. Aceasta a mai declarat pentru HotNews.ro ca in fiecare an li s-a facut o evaluare a performantelor.
  • Un functionar care lucreaza la Oficiul de plati PHARE a declarat ca unii din colegii sai, care castiga acum 400-500 lei semneaza documente de plata pe proiecte in valoare de milioane de euro.
  • O angajata la directia de Buget a explicat ca aceste stimulente sunt acordate din venituri extrabugetare. Raspunderea salariatilor, in directia de Buget este foarte mare si uneori se lucreaza si pana la 3 dimineata.

Blejnar a incercat sa explice, in doua runde de negocieri cu cateva zeci de reprezentanti ai celor prezenti la protest, demersul Ministerului:

  • Luni va fi aprobat un amendament in Parlament potrivit caruia salariile angajatilor din Finante vor creste cu 150%. Adica stimulentele medii de la nivelul anului 2009, de un salariu si jumatate, sa fie incluse in salariul de baza - prevederea urmand sa intre "imediat" in vigoare - dupa cum a explicat Blejnar.
  • Daca in acest moment Ministerul de Finante este pe ultimul loc in ceea ce priveste nivelul de salarizare, adica locul 41, in urma majorarilor vor ajunge undeva pe locul 20-23.
  • 99% din personalul Ministerului castiga salarii brute de mai putin de 1500 RON, iar 4% din personal castiga sub 500 RON.

Venituri incasate la Ministerul Finantelor Publice in luna aprilie: 13.000 de lei - un director, 4.210 lei - un sofer, 1.651 lei - curier personal

Potrivit unui document publicat de MFP in luna mai, cele mai mari venituri nete au fost incasate, in medie, de directorii de directii precum: Directia de politici si legislatie in domeniile vamal si nefiscal (peste 8.800 de lei), Directia Legislatie si reglementari contabile, Directia pentru relatia cu Parlamentul, sindicatele si patronatul (8.620 lei) si altele.

Spre exemplu, la un venit total de 6.987 lei (consilier personal), venitul de baza a fost de 2.429 lei si stimulentele, de 4.558 lei. Pentru un sef serviciu, venitul de baza a fost de 657 lei, stimulentele de 3.507 lei, venit net total: 4.164 lei.

In fine, un muncitor necalificat avea venit de baza: 514 lei, stimulente: 743 lei, venit net total: 1.257 lei.

Vezi alte informatii pe aceasta tema aici.

Ordonanta nr.92/2003, la care face referire "Situatia privind veniturile salariale nete realizate de personalul din Ministerul Finanţelor Publice" (document atasat):