Leul ar putea ajunge la minimul ultimelor trei luni in fata euro, pe fondul motiunii de cenzura initiate de partidele de opozitie, care se opun masurilor de austeritate convenite de Guvern cu Fondul Monetar International, relateaza Bloomberg.com.

Moneda nationala a Romaniei ar putea pierde 2% in raport cu euro, in urmatoarele doua-trei saptamani, spune agentia internationala de stiri, inainte ca BNR sa intervina pentru a evita un declin de 4,2%, similar celui inregistrat in iunie 2010, afirma analistii londonezi ai Morgan Stanley, UBS AG si Societe Generale SA.

"Potentiala disolutie a guvernului este cel mai mare risc" pentru leu, spune James Lord, analist pentru pietele emergente la Morgan Stanley. "Banca centrala va interveni pentru a proteja cursul daca apare o presiune semnificativa".

Leul a atins un minim istoric de 4.4012 in iunie, dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor. In urma acestei decizii, guvernul a majorat TVA la 24%, pentru a putea primi urmatoarea transa din acordul convenit cu institutiile financiare internationale, in valoare de 20 mld. euro.

Euro a fost cotat miercuri la 4,278 lei, iar moneda nationala s-a apreciat cu circa 3% din iunie.

O cadere a guvernului ar putea insa sa impinga din nou cursul la nivele de 4,3 - 4,35 lei/euro in urmatoarele doua - trei saptamani, sustin analistii celor trei banci.

Romania incearca sa evite o devalorizare a leului, in conditiile in care majoritatea pietelor emergente sunt ingrijorate de cresterea monedelor nationale.

Romania nu va permite leului sa treaca "prea mult" de bariera de 4,35 lei/euro, spune Gaelle Blanchard, strateg pentru pietele emergente la Societe Generale din Londra. "Cheia pentru piata este o implementare lina a programului FMI".

"Am mai fost martori la alte motiuni de cenzura, in cateva ocazii. Leul ar trebui sa ramana stabil pe termen scurt, in urma interventiilor bancii centrale", tempereaza Koon Chow, strateg pentru pietele emergente la Barclays Capital.

"Nu este nevoie de un efort prea mare din partea bancii centrale pentru a mentine moneda acolo unde doreste", adauga James Lord, de la Morgan Stanley’s, care precizeaza ca "BNR nu are niciun interes sa permita o depreciere majora".

Daca Guvernul Boc supravietuieste motiunii de cenzura, leul s-ar putea intari pana la 4,25 pana la sfarsitul acestui an si pana la 4,15 la sfarsitul lui 2011, spune Blanchard, de la SocGen. Nici o apreciere importanta a monedei nationale a Romaniei nu este de dorit, deoarece ar pune in pericol relansarea economica a tarii, dupa cea mai grava recesiune din istorie.