Criza financiara mondiala s-a convertit astazi, practic, in criza datoriilor suverane, considera vicepremierul si ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin, citat de RIA Novosti.

"In urma cu un an, a inceput o discutie aprinsa legata de o eventuala transformare a crizei financiare in criza datoriilor suverane. Cele mai recente dezvoltari dovedesc ca o astfel de transformare s-a produs deja", a spus Kudrin, in cadrul celei de-a cincea sesiuni plenare a Dialogului Rusia-UE legate de politica financiara si macroeconomica.

Potrivit ministrului, cele doua tipuri de crize sunt strans legate: datoriile statului cresc ca urmare a cheltuielilor publice care vizeaza depasirea consecintelor crizei, si "riscul de faliment cresc in paralel, destabilizand pietele financiare".

Kudrin a insistat asupra necesitatii unor masuri financiare urgente in "tarile cele mai vulnerabile" si a unor programe de consolidare fiscala pe termen mediu in toate tarile, cat timp nu este prea tarziu.

"Ceea ce am vazut in Grecia nu reprezinta sfarsitul. Daca un astfel de scenariu se repeta intr-o tara mai mare, consecintele s-ar putea dovedi dezastruoase atat pentru aceasta tara, cit si pentru intreaga economie mondiala", a avertizat Kudrin.