Trebuie vazut despre ce sume este vorba in ceea ce priveste stimulentele pe august si septembrie, aceste sume nu se cunosc deoarece nu pot fi identificate distinct in bugetul de stat, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Acesta a mai declarat ca, in acest moment, criteriile dupa care vor fi acordate stimulentele pentru cele doua luni nu pot fi decat cele dupa care s-a discutat si pana acum. Acest sistem, insa, nu mai poate continua - a mai spus Dumitru. "In niciun caz nu se mai pot acorda stimulente la nivelul a 2-3 salarii, dupa criterii subiective".

Trebuie gandit un sistem de stimulente astfel incat criteriile sa fie foarte transparente, obiective si clare. Nu este normal ca un stimulent sa ajunga la 2-3 salarii. Trebuie gasita o solutie pentru a fi introduse in salariul de baza, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, este normal ca aceia cu performante bune pe partea de colectare sa fie stimulati dar pe baza unor criterii foarte bine definite. Dar cand ne uitam ca Romania are cele mai mici venituri bugetare din Uniunea Europeana si colectarea este o mare problema, nici din acest punct de vedere nu se poate spune ca afirmatiile protestatarilor sunt indreptatite.

Din punct de vedere al criteriilor care se vor aplica, "in mod sigur pentru moment se va merge pe acelasi sistem". Legat de precedentul pe care il creaza faptul ca Ministerul de Finante a cedat presiunilor, Dumitru a mai spus: "Probabil ca vom vedea si alte cereri, acum a fost adoptata o solutie de compromis. Acest compromis este discutabil, a mai spus presedintele Consiliului Fiscal.

Ministrul Gheorghe Ialomitianu a anuntat joi, 14 octombrie ca a ajuns la un acord cu sindicalistii sa se formeze o comisie, formata din reprezentanti ai MFP si liderii de sindicat, care sa stabileasca modul de acordare a stimulentelor pe august si septembrie.

"Nu toata lumea va primi stimulente, pentru ca nu toata lumea a muncit. Cei care au performante foarte bune, rezultate deosebite, aceia vor primi stimulente. Nu toti si nu pe criterii subiective", a precizat ministrul de Finante.​