Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: Este nevoie de mai multa transparenta; stimulentele nu apar distinct in bugetul de stat

Criteriile dupa care vor fi acordate stimulentele catre angajatii de la Ministerul de Finante nu pot fi decat cele care erau si pana acum, a declarat pentru HotNews.ro, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Economistul a precizat ca acest sistem nu mai poate continua - “in niciun caz nu se mai pot acorda stimulente la nivelul a 2-3 salarii, dupa criterii subiective, spune Dumitru. In opinia sa, trebuie gandit un sistem de stimulente astfel incat criteriile sa fie foarte transparente, obiective si clare. Reamintim ca dupa doua zile de proteste, functionarii publici din sectorul finantelor au obtinut de la ministrul de resort, Gheorghe Ialomitianu, promisiunea ca se va face o comisie care sa stabileasca modul de acordare a stimulentelor pe lunile august si septembrie. “Vor primi doar cei care au performante foarte bune, rezultate deosebite”, a precizat ministrul de Finante.

Tensiunile sociale au franat joi, aprecierea leului

Moneda romaneasca, leul, s-a depreciat usor ieri, pe fondul protestelor din sistemul bugetar. Banca Nationala a afisat un curs oficial de 4,27 de lei pe euro, dupa ce miercuri cotatia era de 4,22. Contactati de HotNews, traderii unei mari banci comerciale au explicat ca toate monedele regionale s-au apreciat puternic joi, mai putin leul care a fost tinut in frau de tensiunile din tara noastra. "Faptul ca este posibila depunerea unei motiuni de cenzura, ca echilibrul public e fragilizat de grevele unor bugetari, toate acestea impiedica o apreciere a monedei nationale", spun traderii. Aceste actiuni nu favorizeaza perspectivele performantei fiscale deoarece s-ar putea influenta colectarea veniturilor", mai spun analistii. Pe de alta parte, moneda euro a atins un maxim al ultimelor noua luni in raport cu dolarul american.

Blue Air: Curtea de Apel a suspendat procedura de insolventa a companiei

Compania aeriana Blue Air a iesit din faliment. Judecatorii Curtii de Apel au suspendat deschiderea procedurii de insolventa, inaintata de doua companii rivale de pe piata: Carpatair si Service Excellence Solutions, pentru datorii restante ale firmei. Blue Air si-a achitat insa creanta la cateva zile dupa depunerea dosarului de insolventa. Operatorul aerian isi asigura pasagerii ca va continua zborurile conform orarului. Comapania lowcost a transportat pana acum 5 milioane de pasageri in primii 6 ani de la infiintare.

Conducta de interconectare Arad-Szeged a fost pusa in functiune

Romania a reusit sa-si faca o deschidere catre piata europeana de gaze, mai precis catre bursa de la Viena. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale, in conditiile in care pana acum, singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale din import a fost Rusia. Deocamdata, prin noua conducta de interconectare, Romania va putea doar sa importe gaze naturale, deoarece din punct de vedere tehnic, nu se pot face, deocamdata, exporturi. Conducta Arad-Szeged ar fi trebuit pusa in functiune inca de la inceputul anului, insa lucrarile nu au fost realizate la timp, iar inaugurarea a fost amanata de doua ori. Conducta are 109 km lungime si un diametru de 7 metri. Are o capacitate de 4,4 miliarde metri de cubi pe an, adica 5000 de metri cubi pe ora. Gazoductul este cel mai avansat proiect de interconectare la conductele de gaze din alte state.