Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Credite ipotecare si de consum: Romania vs alte tari din Europa

de Cristian Orgonas     HotNews.ro
Vineri, 15 octombrie 2010, 12:55 Economie | Finanţe & Bănci

Desi in anii de boom economic, bancile au acordat extrem de multe credite ipotecare, Romania continua sa se afle pe ultimul loc in UE din punctul de vedere al ponderii creditelor ipotecare in PIB. Sursa: European Mortgage Federation. Cea mai indatorata tara din Uniunea Europeana este Olanda, cu o pondere a creditelor ipotecare in PIB de 99%, urmata de Danemarca cu 95,3% si de Marea Britanie cu 80,5%. In SUA, ponderea este de 86,6%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In Romania, soldul creditelor ipotecare se ridica in prezent la 6,5 mld euro, sau 300 euro/cap de locuitor, sau 5,5% din PIB – spre comparatie, in Bulgaria, soldul creditelor ipotecare totalizeaza 4.4 mld. euro, sau 580 euro/cap de locuitor, sau 11,6% din PIB.

In zona euro, totalul creditelor ipotecare aflate in derulare se ridica la 3,65 mii de miliarde de euro, cifra ce reprezinta echivalentul a 40% din PIB-ul zonei. Suma pe cap de locuitor este de 11.100 de euro.

Din cifrele prezentate mai sus intelegem ca, in ciuda situatiei dificile cu care se confrunta acum sectorul imobiliar, pe termen mediu si lung Romania va continua sa ramana o piata interesanta pentru banci, potentialul de crestere pe acest segment fiind unul semnificativ.

Pe de alta parte, nu acelasi lucru se poate spune despre creditul pentru consum. In anii 2004-2008, explozia creditarii a avut loc in special pe acest segment, astfel incat am ajuns in situatia unica in UE ca soldul creditelor pentru consum sa fie semnificativ mai mare decat soldul creditelor imobiliare. In prezent, ponderea creditului de consum in totalul soldului de credite acordate populatiei este de 66% – in zona euro procentul este de doar 13%, iar in Bulgaria de 40%.

Bancile din Romania au in derulare credite de consum in valoare 16 mld euro sau echivalentul a 13% din PIB, mult peste nivelul din zona euro (7%), sau chiar din Bulgaria (11,7%).

Exuberanta cu care bancile au acordat acest tip de credite in anii trecuti a generat si problemele cu care se confrunta acum sistemul bancar, in sensul ca restantele la creditele pentru consum sunt mult mai mari decat la creditele ipotecare.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Superbrands

Recomandari de vara de la librarii Humanitas

Librariile Humanitas au aparut ca entitate juridica in anul 1993, insa primele doua librarii au fost deschise sub egida Editurii Humanitas inca din 1991. Cu peste 25 de ani in piata de distributie si vanzare de carte din Romania, compania isi propune sa ramana in continuare lantul de librarii cu cea mai mare pondere de carte din Romania, acordand editurilor nationale si locale, dar si autorilor romani, sansa de a ajunge la public.

3104 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri