Federal Reserve este pregatita sa adopte masuri suplimentare pentru a impulsiona revenirea economiei americane, in contextul unui nivel ridicat al somajului si a amenintarii deflatiei, a declarat vineri Ben Bernanke, presedintele Fed, citat de AFP. El a mai spus ca, in cazul in care va fi necesar, Fed va oferi sprijin suplimentar pentru a sustine redresarea economica si pentru a mentine inflatia la un nivel "compatibil cu mandatul sau".

"Riscul de deflatie este mai mare decat nivelul dezirabil. Se pare ca este necesara o actiune suplimentara", a declarat Bernanke intr-un discurs tinut la la Boston.

In prezent, inflatia din SUA este de 1%, mult sub nivelul tintit de banca centrala de 2%.

Totodata, Bernanke a spus ca, la 10%, rata somajul este prea mare si ramane o preocupare centrala pentru Federal Reserve.

Printre masurile care ar putea fi luate de banca centrala este si cumpararea de titluri de valoare pe termen lung, ceea ce in esenta inseamna o infuzie de bani in economie. Traderii presupun ca Fed va anunta un program concret la urmatoarea sa sedinta de politica monetara, de la inceputul lunii noiembrie. Deocamdata nu este insa cunoscut cat de mult va cheltui banca centrala pentru achizitia de bonduri.