Seful BCE, Jean-Claude Trichet, s-a declarat ingrijorat de volatilitatea excesiva a valutelor, aceasta afectand stabilitatea economica si financiara a statelor, potrivit unui interviu acordat duminica, cotidianului italian La Stampa. El a mai precizat ca este foarte important faptul ca autoritatile SUA si-au reafirmat opinia potrivit careia "un dolar puternic este in interesul lor". Trichet a mai subliniat importanta reducerii datoriilor unor state europene, fiind in favoarea unor sanctiuni mai dure decat cele prevazute de Comisia Europeana in cazul in care datoriile nu vor fi reduse.

Interventia din La Stampa a presedintelui Trichet, publicata si pe site-ul BCE, vine la doar o zi dupa ce, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Marrakech, a vorbit pe larg despre aceleasi lucruri. “O a doua salvare a bancilor nu va mai avea loc”, a mai punctat Trichet sambata.

El a mai pledat in favoarea unei restructurari a FMI, astfel incat tarile emergente sa capete o mai mare pondere in sanul organizatiei mondiale. Aluzia este suficient de clara la adresa Chinei, al carui reprezentant la conferinta de sambata a fost foarte transant. “Nu vad de ce ar trebui ca cei care economisesc sa plateasca pentru cei care nu stiu sa-si infraneze cheltuielile", a spus Fu Ying, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Chinei.