Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Presedintele BCE: O a doua salvare a bancilor nu va mai avea loc

Seful BCE, Jean-Claude Trichet, s-a declarat ingrijorat de volatilitatea excesiva a valutelor, aceasta afectand stabilitatea economica si financiara a statelor, potrivit unui interviu acordat cotidianului italian La Stampa. El a mai precizat ca este foarte important faptul ca autoritatile SUA si-au reafirmat opinia potrivit careia "un dolar puternic este in interesul lor". Trichet a mai subliniat importanta reducerii datoriilor unor state europene, fiind in favoarea unor sanctiuni mai dure decat cele prevazute de Comisia Europeana in cazul in care datoriile nu vor fi reduse.

Interventia din La Stampa a presedintelui Trichet, publicata si pe site-ul BCE, vine la doar o zi dupa ce, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Marrakech, a vorbit pe larg despre aceleasi lucruri. "O a doua salvare a bancilor nu va mai avea loc", a mai punctat Trichet.

El a mai pledat in favoarea unei restructurari a FMI, astfel incat tarile emergente sa capete o mai mare pondere in sanul organizatiei mondiale. Aluzia este suficient de clara la adresa Chinei, al carui reprezentant la conferinta de sambata a fost foarte transant.

"Nu vad de ce ar trebui ca cei care economisesc sa plateasca pentru cei care nu stiu sa-si infraneze cheltuielile", a spus Fu Ying, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Chinei.

Joaquin Almunia avertizeaza ca razboiul valutelor ar putea genera o noua criza

Comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, avertizeaza ca asa-numitul "razboi al valutelor" cu tarile emergente ar putea duce la o noua criza.

La un forum de la Marrakech, Almunia a intrebat daca acest lucru ar fi posibil in conditiile in care tarile "nici macar nu gasesc modalitatea de a discuta rezonabil in privinta cursului de schimb". Daca se mentine acest razboi pot aparea "probleme mari", care sa degenereze in tendinte protectioniste in cazul tarilor afectate, ca urmare a problemelor acestora cu exporturile din tari precum China si alte state.

"In acest sens, Almunia a mai cerut ca Uniunea Europeana sa vorbeasca pe o singura voce in cadrul organismelor internationale, daca se vrea sa nu apara riscul de a deveni irelevanta.

Ford va vinde majoritatea participatiei de 11% la Mazda pentru a investi pe pietele emergente

Ford Motor intentioneaza sa vanda cea mai mare parte a participatiei de 11% detinuta la Mazda Motor pentru a investi in schimb pe pietele emergente. Actiunile Mazda detinute de Ford valoreaza 42 milliarde de yeni (515 milioane dolari), potrivit cotatiei inregistrate la inchiderea tranzactiilor de vineri de la bursa din Tokyo.

Unele dintre actiunile Ford la Mazda vor fi cumparate de grupul Sumito si alte companii. O decizie oficiala ar putea fi luata luna viitoare.

O misiune FMI vine in Romania pentru evaluarea acordului si discutii privind o noua intelegere

O misiune a FMI vine peste doua zile la Bucuresti pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri, a anuntat reprezentantul FMI pentru Romania si Moldova.

Oficialii FMI vor avea discutii preliminare cu autoritatile romane privind continuarea actualului program, iar negocierile vor avea loc, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca este un sustinator fara rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza imprumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusa la dispozitie in cazul in care situatia internationala o va impune.