Marirea salariului minim la peste 700 de lei, reducerea cotei unice la 12% si reducerea contributiilor pe salarii la 41%, ar putea periclita cota de deficit convenita cu FMI. Acordarea de stimulente, cresterea salariului minim si reducerea cotei unice ar putea afecta tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat luni pentru Agerpres seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si BulgariaFoto: AGERPRES

Potrivit sursei citate, seful Biroului FMI de la Bucuresti a amintit ca "autoritatile romane si FMI au convenit in aceasta vara o tinta de deficit de 6,8% pentru 2010".

"Misiunea Fondului care va sosi in capitala Romaniei va discuta proiectul de buget cu autoritatile romane si vor fi analizate progresele facute prin angajamentele luate de oficialitati fata de institutiile financiare internationale care sprijina programul pentru Romania. De asemenea, vom discuta masurile ulterioare care trebuie sa fie luate pentru a asigura stabilitatea macroeconomica si financiara", a spus Tonny Lybek.

Tonny Lybek a mai declarat ca "este neobisnuit" ca FMI sa acorde de trei ori la rand o derogare pentru aceeasi conditionalitate, asa cum a primit Romania pentru nerespectarea conditionalitatii privind arieratele, dar Romania a trebuit sa ia o serie de masuri inainte de reuniunea Boardului, pentru a primi cea de-a treia derogare.

"Ca o actiune premergatoare revizuirii Acordului Stand-By din septembrie 2010, guvernul Romaniei a trebuit sa achite suma de 1,9 miliarde de lei. Acest lucru a trebuit sa fie facut inainte de intrunirea Consiliului Director al FMI pentru incheierea raportului de revizuire si eliberarea transei a sasea. Derogarea a fost acordata cu conditia sa se faca un efort major, adica sa fie platiti cei 1,9 miliarde de lei, sa fie modificata o parte din legislatia din domeniu si sa fie aplicat un sistem care sa permita o mai buna monitorizare a arieratelor. Toate acestea necesita timp si guvernul a luat unele masuri si s-a angajat sa mai ia si altele pentru a primi aceste derogari", a explicat seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria.

In cursul discutiilor din zilele urmatoare de la Bucuresti va fi analizata si situatia arieratelor, a mai spus Tonny Lybek. "Delegatia FMI va sosi la Bucuresti marti, iar miercuri vor incepe discutiile cu autoritatile romane. Ne asteptam ca programul misiunii sa se incheie luni, 1 noiembrie", a afirmat Tonny Lybek.