Ministerul Finantelor Publice va trebui sa atraga intre 4,8 si 6,6 miliarde de lei in fiecare luna din 2011 pentru a-si acoperi nevoile de finantare, conform mai multor scenarii ale ING Bank. In scenariul de baza ING ia in calcul un deficit de 6% din PIB (aproximativ 31 miliarde de lei) si primirea unei transe de 1,7 miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Conform acestui scenariu, autoritatile ar trebui sa atraga 6,4 miliarde de lei pe luna. Analistii bancii noteaza ca acest lucru este destul de dificil, in conditiile in care in acest an media lunara a fost de 4 miliarde de lei, si arata ca pentru acest lucru ar fi nevoie de o crestere a randamentelor oferite.

In conditiile in care transa de la Comisia Europeana va fi eliberata in decembrie 2010, situatia se imbunatateste pentru sfarsitul acestui an, dar suma care va trebui atrasa lunar in 2011 va fi de 6,6 miliarde de lei.

Un alt scenariu al analistilor ING prevede doua emisiuni de titluri de stat in valuta, prin care MFP ar putea atrage 2,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca necesarul de finantare pe piata locala ar fi de 5,2 miliarde de lei pe luna.

Totodata, ING arata ca reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta ar putea fi benefica pentru Ministerul de Finante. Astfel, reducerea RMO de la 25% la 20% ar elibera in piata un miliard de euro, care s-ar muta in vistieria MFP, iar nevoia de finantare va scadea cu 400 milioane de lei pe luna, la 6 miliarde de lei in primul scenariu si la 4,8 miliarde de lei in cazul ultimului scenariu.