Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns marti la un acord pentru impunerea de noi reglementari fondurilor speculative (hedge funds), potrivit Reuters. Normele, care vor trebui votate de Parlamentul European, fac parte din eforturile UE de a inaspri reglementarile financiare pentru a preveni o noua criza economica.

Normele aprobate marti nu difera foarte mult de acordul de principiu la care au ajuns ministrii de finante din UE in luna mai. Conform Wall Street Journal, au fost aduse mici modificari care sa inlature temerile Frantei, potrivit carora normele vor permite unor fonduri din afara UE sa opereze in spatiul comunitar fara un control adecvat.

Astfel, ministrii de finante au convenit ca Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) sa acorde un "pasaport" fondurilor din afara Uniunii Europene. Acest "pasaport" va oferi managerilor de fond posibilitatea de a investi in cele 27 de state membre ale UE printr-o singura inregistrare, in schimbul respectarii reglementarilor privind transparenta.

"Pentru prima data putem spune ca acest sector este sub control. Este o solutie deschisa, prin care fondurile din tari terte pot fi prezente pe aceasta piata", a declarat ministrul suedez de Finante, Anders Borg, citat de Bloomberg.

Rolul ESMA in administrarea sistemului de "pasapoarte" va fi introdus gradual in urmatorii ani, conform acordului incheiat marti. Autoritatea va putea ca in cazuri de urgenta sa inchida fondurile speculative care reprezinta o amenintare pentru sistemul financiar.

Noile reglementari privind fondurile speculative trebuie sa fie aprobate de guvernele statelor membre ale UE si de Parlamentul European.