Banca Centrala a Chinei a anuntat, marti seara, cresterea dobanzilor la credite si depozite, pentru prima oara in ultimii trei ani, un gest surpriza care constituie o prima restrangere a politicii monetare in China, de la inceputul crizei financiare, scrie AFP.

"Dobanda la depozitele pe un an a crescut cu 25 de puncte procentuale, de la 2,25%, la 2,50%, iar cea la imprumuturile pe un an tot cu 25 de puncte procentuale, de la 5,31% la 5,56%", anunta Banca Centrala intr-un comunicat postat pe pagina sa de internet.

Ultima crestere a dobanzii cheie in China a fost in decembrie 2007, conform agentiei Dow Jones. Dobanzile fusesera reduse de mai multe ori in perioada septembrie-decembrie 2008, ca urmare a crizei financiare. "Este o surpriza pentru piete, deoarece exista un consens in ceea ce priveste probabilitatea redusa de crestere a dobanzilor anul acesta", a declarat Lu Ting, economist la Bank of America.

Pietele valutare au reactionat imediat. Dolarul american era in crestere puternica, in vreme ce dolarul australian s-a depreciat puternic, precizeaza Dow Jones.

Joi, China urmeaza sa publice datele privind cresterea economica in trimestrul al treilea. Cresterea, care a fost de 11,9% pe an in perioada ianuarie-martie, a scazut la 10,3% in trimestrul al doilea, si va fi de sub 10% in perioada iulie-septembrie, estimeaza analistii.

Cresterea dobanzilor ar putea atrage capital speculativ in China, in cautarea plasamentelor avantajoase, ingreunand eforturile autoritatilor pentru a evita o crestere a yuanului in raport cu dolarul american.