Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Statele UE au ajuns la un acord privind reglementarea fondurilor speculative

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns la un acord pentru impunerea de noi reglementari fondurilor speculative. Normele, care vor trebui votate de Parlamentul European, fac parte din eforturile UE de a inaspri reglementarile financiare pentru a preveni o noua criza economica.

Normele aprobate nu difera foarte mult de acordul de principiu la care au ajuns ministrii de finante din UE in luna mai. Conform Wall Street Journal, au fost aduse mici modificari care sa inlature temerile Frantei, potrivit carora normele vor permite unor fonduri din afara UE sa opereze in spatiul comunitar fara un control adecvat.

Astfel, ministrii de finante au convenit ca Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) sa acorde un "pasaport" fondurilor din afara Uniunii Europene. Acest "pasaport" va oferi managerilor de fond posibilitatea de a investi in cele 27 de state membre ale UE printr-o singura inregistrare, in schimbul respectarii reglementarilor privind transparenta.

Noile reglementari privind fondurile speculative trebuie sa fie aprobate de guvernele statelor membre ale UE si de Parlamentul European.

Bulgaria nu va fi nevoită să crească taxele sau să apeleze la ajutorul FMI pentru a ieşi din criză

Bulgaria nu va fi nevoită să majoreze taxele sau să apeleze la ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a ieşi din criza economică, a declarat ministrul de Finanţe, Simeon Djankov. Guvernul bulgar consideră că statul este mai bine pregătit decât alte ţări europene să înfrunte criza economică globală datorită politicii fiscale prudente pe care a adoptat-o. În timp ce mai multe state vecine sunt complet dependente de sprijinul financiar al Uniunii Europene şi FMI, precum Grecia, Sofia apreciază că un astfel de ajutor ar fi inutil în cazul Bulgariei.

FMI estimează că avansul economiei bulgare se va accelera de la 0-0,4% în acest an la 2% în 2011. Fondul prognozează, de asemenea, că inflaţia va fi moderată în 2010, iar deficitul de cont curent va coborî sub 3% din PIB. De la începutul lunii ianuarie 2008, Sofia a introdus un impozit fix de 10% aplicabil tuturor nivelurilor de venit.

Ungaria a impus o taxa suplimentara companiilor telecom, energetice si a celor din retail

Parlamentul ungar a adoptat legea care impune o taxa suplimentara companiilor ce activeaza in sectorul telecomunicatiilor, energie si comertul cu amanuntul, banii astfel obtinuti urmand a fi folositi la finantarea deficitului bugetar. Legislativul a adoptat deja in acest an o alta lege controversata, prin care se taxeaza suplimentar sectorul financiar.

Taxa, care se calculeaza in functie de veniturile anuale ale companiei, va aduce la buget 582 milioane de euro in urmatorii trei ani.

Guvernul de la Budapesta are nevoie de bani pentru a mentine deficitul bugetar sub 3,8% din PIB in acest an, in conformitate cu termenii acordului stand-by cu FMI si UE, in valoare de 20 miliarde de euro.

Economia Japoniei a intrat într-o fază de stagnare

Guvernul nipon apreciază că economia Japoniei a intrat într-o fază de stagnare, după ce luna trecută estima că relansarea va continua. Autorităţile de la Tokyo atrag atenţia că, deşi situaţia companiilor s-a ameliorat, condiţiile de pe piaţa muncii au rămas dificile.

Evoluţia economiei nipone este afectată de exporturile slabe şi de aprecierea yenului, care se reflectă în reducerea veniturilor exportatorilor.