Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei trebuie "analizata cu grija", in conditiile in care in momentul de fata nu poate fi calculat impactul pe care o astfel de decizie o poate avea, a declarat miercuri Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Mediafax. El a mai spus ca pana in prezent FMI nu a discutat cu autoritatile romane despre acest subiect.

"Este clar ca din discutiile de pana acum nu am avut in vedere o astfel de alternativa. Probabil ca o asemenea decizie a Parlamentului trebuie analizata cu grija in perioada urmatoare, sa vedem care sunt efectele ei", a spus Mihai Tanasescu.

El a afirmat ca in momentul de fata nu poate fi calculat impactul pe care o astfel de decizie o poate avea si trebuie vazut daca va intra in vigoare, cand va intra in vigoare si cum isi va produce efectele.

"Deciziile Parlamentului sunt suverane in fiecare stat. Nimeni nu poate sa intervina in acest sens. Daca aceasta lege va intra in efectivitate, in mod cert vom discuta care sunt consecintele ei", a subliniat reprezentantul Romaniei la FMI.

Intrebat despre varianta vehiculata recent privind reducerea cotei unice, Tanasescu a mentionat ca nici aceasta alternativa nu a fost discutata pana acum.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate. Camera este forul decizional. Legile urmeaza sa fie trimise la promulgare.