Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mihai Tanasescu: Scaderea TVA si neimpozitarea pensiilor trebuie analizate cu grija, efectele nu se cunosc

Reducerea Taxei pe Valoare Adaugata la 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei trebuie "analizate cu grija". Declaratia vine de la reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, ce a precizat ca, in momentul de fata, nu poate fi calculat impactul pe care o astfel de decizie o poate avea. Potrivit acestuia, pana in prezent Fondul nu a discutat cu autoritatile romane despre acest subiect. "Deciziile Parlamentului sunt suverane in fiecare stat. Daca aceasta lege va intra in efectivitate, in mod cert vom discuta care sunt consecintele ei", a explicat Tanasescu. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate. Camera este forul decizional, iar legile urmeaza sa fie trimise la promulgare.

Cererea din piata si concurenta dintre furnizori au facut ca Romania sa fie printre liderii mondiali la internet broadband, spune seful Cisco Romania

Romania a devenit unul dintre liderii mondiali la internet broadband datorita cererii din piata, a posibilitatii de a dezvolta rapid infrastructura si a concurentei dintre furnizori. Seful Cisco Romania, Cristian Popescu, a declarat ca rata de penetrare a internet-ului in banda larga ramane insa mult sub nivelul statelor din Vest; pe de alta parte, orasele sunt avantajate in comparatie cu mediul rural, fiindca cererea e mai mare, iar infrastructura e mai usor de construit in mediul urban. Intrebat de ce Romania face parte din elita tarilor cu cea mai buna calitate a conexiunilor broadband, acesta a declarat ca "internetul disponibil pentru toata lumea a condus la reducerea preturilor si accesibilitatea pentru utilizatori". Tara noastra se numara printre cele 14 state pregatite pentru aplicatiile "internet-ului de maine", precum televiziunea de inalta definitie sau videoconferintele online; rata de penetrare a internetului in banda larga este insa la jumatate fata de tarile din Occident, arata studiul anual realizat de compania americana.

Bulgaria va majora taxele pe proprietatile si autoturismele de lux

Bulgaria va majora de anul viitor taxele pe proprietatile si autoturismele de lux, pentru a lupta impotriva crizei economice si a deficitului bugetar. Astfel, taxele pentru proprietatile de lux vor fi majorate cu 30 de procente, iar persoanele care detin un autoturism cu o putere de peste 200 CP vor plati, de asemenea, impozite mai mari. Cu toate acestea, primarii au avertizat ca majorarea taxelor va avea impact doar asupra bugetelor oraselor mari, cum ar fi Sofia, Varna si Burgas. Totodata, acestia au mai aratat ca proprietarii caselor de lux s-ar putea sustrage de la plata taxelor, transferandu-si proprietatile pe numele firmelor. Noua taxa a fost anuntata pentru prima data in luna martie si face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri anticriza. Cabinetul de centru-dreapta de la Sofia si-a concentrat masurile de austeritate pe persoanele bogate, dupa ce planurile de crestere a contributiilor de asistenta medicala si retragerea beneficiilor pentru functionarii publici au declansat proteste ample.

Miscare surpriza: China creste dobanzile pentru prima data din 2007

China creste dobanzile pentru prima data din 2007. Anuntul Bancii Centrale este un gest surpriza care constituie o prima restrangere a politicii monetare in China, de la inceputul crizei financiare, scriu analistii de la France Presse. "Dobanda la depozitele pe un an a crescut cu 25 de puncte procentuale, de la 2,25%, la 2,50%, iar cea la imprumuturile pe un an tot cu 25 de puncte procentuale, de la 5,31% la 5,56%", a anuntat Banca Centrala. Cea mai recenta crestere a dobanzii cheie in China a fost in urma cu trei ani. Cresterea dobanzilor ar putea atrage capital speculativ, in cautarea plasamentelor avantajoase, ingreunand eforturile autoritatilor de a evita o crestere a yuanului in raport cu dolarul american.​