Leul si-a continuat tendinta de depreciere in fata monedei unice europene, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romanei (BNR) urcand cu 0,42 bani, la 4,3126 lei pentru un euro. Dealerii de pe piata interbancara pun aceasta depreciere pe seama deteriorarii perceptiei participantilor la piata fata de Romania, in conditiile in care monedele din regiune s-au apreciat.

Moneda nationala a inchis sedinta de miercuri de pe piata interbancara la un curs de 4,3070 lei pentru un euro, cu 0,25 bani mai mult decat in ziua anterioara, in pofida unei dinamici regionale pozitive. Forintul maghiar si zlotul polonez s-au apreciat cu aproximativ 0,5% si 0,7%. Joi, in jurul orei 13:00, euro era cotat pe piata interbancara la 4,3140 lei.

Dealerii reamintesc ca legislativul a adoptat miercuri o lege prin care este redus nivelul TVA pentru alimentele de baza la 5% de la nivelul curent de 24% si inca una prin care pensiile mai mici de 2.000 lei sunt scutite de impozitul pe venit de 16%, majorand acest prag de la 1.000 lei. O parte dintre parlamentarii coalitiei au spus ca votul a fost un accident, in timp ce altii sprijina aceasta initiativa.

"In acest cadru incert, perceptia participantilor la piata fata de Romania se va deteriora probabil, deoarece fie legislativul pare sa nu respecte procesul de consolidare fiscala, fie doua legi pot trece accidental prin Parlament, ceea ce probabil este ingrijorator pentru investitorii pe termen mediu si lung. Mai mult, faptul ca parlamentarii partidului democrat si cei din UDMR au votat pentru o initiativa ce nu este sprijinita de executiv nu favorizeaza perspectivele acestui guvern ce va fi testat intr-un vot de neincredere", a declarat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

El este de parere ca in cazul in care guvernul nu cade cursul va reveni in jurul valorii de 4,35 lei pentru un euro, insa in cazul in care guvernul este demis este posibil sa asistam la o depreciere pana la 4,40 lei pentru un euro.

Moneda nationala a castigat teren in fata dolarului american, cursul ajungand la 3,0794 lei pentru un dolar, de la 3,1135 lei pentru un dolar, cat era miercuri.

Francul elvetian a fost cotat joi la 3,1965 lei, cu 3,05 bani mai putin decat in sedinta anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,7995 lei, dupa ce banca centrala a afisat miercuri un curs de 3,8350 lei pentru 100 de yeni.