Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Fitch: Bancile din Romania, Bulgaria si Ungaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est

Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o noua revenire a crizei, in conditiile in care volumul creditelor neperformante ramane ridicat, iar cresterea economica lenta franeaza creditarea, potrivit lui Michael Steinbarth, director in cadrul Fitch Ratings.

Bancile din Europa de Est, inclusiv sucursalele UniCredit, Erste Bank si Societe Generale, au facut eforturi sa restructureze credite, inclusiv credite ipotecare in valuta si credite de consum, pe perioada crizei economice. De asemenea, bancile romanesti si bulgaresti se confrunta cu un risc de contagiune din cauza crizei deficitelor din Grecia, in conditiile in care o treime din sistemul bancar din Bulgaria si 12% din cel din Romania este controlat de banci elene. Totodata, taxa speciala impusa bancilor din Ungaria afecteaza profiturile institutiilor de credit din aceasta tara.

Reprezentantul Fitch mai arata ca, in vreme ce regiunea se redreseaza din cea mai grava recesiune din ultimii 20 de ani, masurile de austeritate adoptate de guverne mentin scazute ratele de crestere deoarece Uniunea Europeana incearca sa previna escaladarea crizei datoriilor pe continent.

In Romania, eforturile de reducere a deficitului bugetar in urmatorii ani vor reduce cresterea economica, potrivit lui Steinbarth. El a mai precizat ca Executivul roman a redus locurile de munca si salariile din sectorul bugetar pentru a indeplini obiectivul fixat cu FMI de reducere a deficitului bugetar la 6,8% din PIB in 2010, de la 7,2% din PIB anul trecut.

Conform estimarilor FMI, statele emergente din Europa vor inregistra in acest an o crestere economica de 3,7%. In Ungaria PIB-ul va creste cu 0,6%, in vreme ce economia Bulgariei va stagna iar cea a Romaniei se va contracta cu 1,9%.

Romania va incheia cu Comisia Europeana un acord de finantare similar celui actual

Romania va incheia cu Comisia Europeana un acord de finantare similar celui actual, odata cu noul aranjament de tip preventiv pe care il va semna la inceputul anului viitor cu FMI, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

El a adaugat ca nu a fost stabilita suma care urmeaza sa fie imprumutata de la UE si nici valoarea noului acord de tip preventiv cu FMI.

Tanasescu a reiterat ca noul aranjament cu Fondul va include o linie de credit care va fi pusa la dispozitie autoritatilor romane doar in cazul unor socuri externe.

El a mentionat ca valoarea noului acord cu FMI va fi cu certitudine mult mai mica decat cea a actualei intelegeri.

Toyota recheama pentru reparatii 1,53 milioane de masini

Constructorul auto nipon Toyota a anuntat ca recheama pentru reparatii peste un milion si jumatate de masini la nivel mondial, din care cea mai mai mare parte in SUA si Japonia, din cauza unor posibile defectiuni la sistemul de franare si la pompa de combustibil.

Anuntul vine la mai putin de doua luni dupa ce Toyota, cel mai mare constructor auto din lume, a rechemat 1,3 milioane de masini din modelele Corolla si Matrix in SUA si Canada, care prezinta defecte la dispozitive pentru controlul motorului. Compania a rechemat deja peste zece milioane de vehicule cu probleme in ultimul an.

In Japonia, actiunea de rechemare priveste 600.000 de masini, din 11 modele.

Niciun accident cauzat de defectiunea sistemului de franare si pompei de combustibil nu a fost raportat, a declarat Paul Nolasco, purtator de cuvant al constructorului auto.