Sefii de guvern si de stat din Uniunea Europeana vor cere marilor puteri mondiale sa evite un razboi al valutelor, in cadrul summitului care va avea loc joia si vinerea viitoare, la Bruxelles, potrivit unui proiect de text obtinut de AFP. Economistii se tem ca un razboi al valutelor ar putea marca o revenire la cursa funesta a devalorizarilor competitive, initiata in anii 1930 de Marea Britanie, in perioada Marii Depresiuni.

In perspectiva summitului G20 din 11 si 12 noiembrie, de la Seul, Uniunea Europeana "subliniaza necesitatea de a evita orice forma de protectionism si de a evita angajarea de miscari de rate de schimb care vizeaza castigarea de avantaje competitive pe termen scurt", se arata in proiectul de declaratie.

Textul a fost aprobat de ambasadorii tarilor membre dar trebuie agreat si de sefii de guvern si de stat din tarile membre.

La nivel mondial, ingrijorarea creste in fata atmosferei de razboi valutar dintre marile puteri, care incearca sa-si devalorizeze valutele pentru a exporta mai profitabil, rezistand astfel mai bine in fata crizei economice.

Acest fenomen naste temeri legate de o revenire la cursa funesta a devalorizarilor competitive initiata in anii '30 de Marea Britanie.

Statele Unite au cerut vineri tarilor care au excedente comerciale sa-si reformeze politica ratelor de schimb pentru a contribui la sustinerea cresterii mondiale, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Finante din G20 care are loc in Coreea de Sud.

Americanii acuza in special devalorizarea yuanului, in conditiile in care importurile din China genereaza peste jumatate din deficitul comercial al Statelor Unite.

Reuniunea ministrilor de Finante din Coreea de Sud este organizata in pregatirea summitului liderilor G20, care risca sa fie dominat de problematica ratelor de schimb si in special de valoarea yuanului, in conditiile in care dezechilibrul monetar ameninta relansarea economica mondiala.

Europenii au tras recent un semnal de alarma legat de supra-aprecierea monedei unice, care ar putea distruge timida relansare economica de pe batranul continent.

UE a cerut Chinei sa procedeze la o apreciere "semnificativa" a monedei sale nationale, exprimandu-si ingrijorarea si in fata devalorizarii dolarului, in conditiile in care SUA sunt banuite ca incurajeaza aceasta evolutie, pentru a stimula exporturile, pe fondul unei performante economice slabe.

Cursul de schimb trebuie sa "reflecte fundamentele economice", a avertizat luni seful ministrilor de finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker.