Ieri a demarat primul proces colectiv intentat bancilor de catre clientii nemultumiti, prima institutie vizata fiind cea mai mare banca locala- BCR. Liderul grupului de clienti nemultumigti ai BCR a declarat pentru HotNews ca stie ca se fac liste negre cu clientii care au dat banca in judecata si ca nu exclude sa inainteze o actiune la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. "Stiu ca exista deja o lista neagra a clientilor care au indraznit sa se adreseze justitiei. Dar daca prima instanta de judecata nu ne va solutiona favorabil cererea (tinand cont de legile pe care le invocam si motivarea incalcarii acestora, personal, nu cred intr-o solutie nefavorabila) vom face recurs si vom continua lupta in sala de judecata, etapa cu etapa. Daca va fi necesar vom merge si la CEDO", a declarat pentru HotNews Violeta Vasilioglu, liderul clientilor nemultumiti din BCR.

Tocmai de aceea, in dosarul de astazi, au fost depuse plangerile unui numar de 362 clienti, iar 223 au cerut suspendarea platii ratelor.

* contestam modul de calcul al dobanzii

* solicitam eliminarea clauzei conform careia banca poate modifica oricand dobanda fara acordul clientului

* solicitam eliminarea comisionului de risc

* solicitam eliminarea comisionului de administrare credit care este un procent din suma imprumutata

* alte clauze contractuale considerate abuzive de catre avocat

Din plangerea clientilor BCR

"BCR a refuzat concilierea si de aceea incepem primul proces colectiv. Dorim sa fim considerati parteneri ai BCR-ului, in baza unui contract existent intre parti si, totodata, sa subliniem faptul ca nu am fi ajuns in instanta daca se dorea, de catre BCR, rezolvarea pe cale amiabila a acestui conflict. Nu dorim falimentarea BCR, ne dorim doar conditii decente si legale de creditare", a mai spus Vasilioglu.

  • Volksbank, cei mai bine organizati

Clientii bancilor inainteaza cu viteze diferite procedura de actionare in instanta a institutiilor de credit. Cel mai bine organizati par clientii Volksbank, care s-au impartit deja in «plutoane», membrii primului asemenea grup primind deja drafturile de contract de asistenta juridica pentru a inainta actiunea in instanta. «Fiecare membru a primit indicatii precise despre cum sa isi intocmeasca in mod corect actele pentru proces. Acestea trebuie scanate si apoi trimise casei de avocatura. Saptamana viitoare speram sa avem contractul final, pe care il vom semna. Dupa acest pas, vor intra in acelasi proces si cei din plutonul al doilea. Va urma probabil o procedura de conciliere care poate dura cel mult o luna dupa care, daca esueaza, mergem in proces. Primul termen se va lua probabil la inceputul lui 2011”, au declarat pentru HotNews.ro membri ai grupului Volksbank.

  • Clientii Bancpost vor o Asociatie cu personalitate juridica

Membrii grupului de clienti nemultumiti de Bancpost sunt in faza de organizare. “E posibil sa ne constituim in curand ca Asociatie cu personalitate juridica si apoi sa apelam la o casa de avocatura. Suntem convinsi ca din punct de vedere financiar, costurile unui asemenea proces sunt suportabile. Contractele noastre sunt cam toate la fel: pline de clauze abuzive, indiferent ca e vorba de un credit ipotecar, de nevoi personale sau refinantare. Nu conteaza nici in ce moneda este. Toti avem clauza "Banca isi rezerva dreptul..." si poate prea putini au o formula de calcul a dobanzii raportata la indicatori reali (euribor, libor, robor)”, spun membrii grupului. Ei acuza si politicienii ca ar incuraja bancile, promitandu-le modificarea Ordonantei 50/2010. “Multa lume se intreaba de ce nu s-au miscat pana acum bancile. Bancile nu s-au miscat pentru ca asteptau sa fie scoase din rahat de politicieni. Si inca eu cred ca ele spera”, declara unul dintre membrii grupului de discutii Bancpost.

  • Raiffeisen- 87 de persoane au achitat onorariul avocatului

Printre cei mai putin avansati par a fi membrii grupului Raiffeisen. “Asa cum am mai zis si ieri nu inteleg ce mama ma-sii faceti. Ori mergem impreuna si decidem IMPREUNA, ori ne ducem care incotro si ma duc si eu la un amic care este un avocat foarte bun si deschid proces singura. Dar, parca logica grupului de pe yahoo era alta si anume sa hotaram impreuna. Pana la urma FIECARE alege sau alegem IMPREUNA?”, se intreaba unul dintre membrii grupului care a adunat in cele din urma circa 87 de persoane care au achitat onorariul cerut de avocat, urmand ca in perioada urmatoare sa se decida data la care va fi deschisa actiunea.