De la 1 ianuarie 2011, limita de garantare a depozitelor bancare va creşte de la 50.000 de euro, cât este în prezent, până la 100.000 de euro, se arata intr-o nota de fundamentare care sta la baza emiterii unei Ordonante de Urgenta. In martie 2009, s-a aprobat printr-o directiva cresterea plafonului de garantare al depozitelor de la cel putin 20.000 euro la 50.000 euro, masura devenind efectiva incepand cu iunie 2010. Propunerea actuala a Comisiei – venita in urma unui studiu de impact al tranzitiei catre noul plafon - confirma cifra de 100.000 euro ca nou prag minim. BNR nu priveste cu ochi buni aceasta crestere a nivelului garantat al depozitelor.

"Din analizele BNR, valoarea optimă pentru plafonul de garantare al SGD din România, care să ofere încredere deponenţilor, dar să nu favorizeze hazardul moral -asumarea de către bănci a unor riscuri disproporţionate- este de 50.000 EUR. Aceasta asigură garantarea majorităţii depozitelor persoanelor fizice (99,64 la sută din

Resursele de finanţare ale Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar sunt: contribuţii ex-ante, linii de credit stand-by (pot fi efectuate trageri numai atunci când completarea resurselor financiare proprii ale Fondului este justificată de falimentul unei instituţii de credit), alte surse financiare.

Cum se formeaza resursele FGDSB?

deponenţi şi 61,92 la sută din valoarea depozitelor). O nouă şi probabilă majorare a plafonului, până la nivelul de 100.000 EUR, nu aduce modificări semnificative în privinţa numărului de deponenţi garantaţi prin lege, dar determină o creştere a gradului de acoperire a volumului depozitelor garantate (aproximativ 6 la sută)", spun oficialii BNR.

Dublarea valorii plafonului de garantare a depozitelor va intensifica presiunea asupra instituţiilor de credit, care vor trebui să suporte o contribuţie cu mult mai mare, fără ca aceasta să se materializeze neapărat într-un beneficiu justificat/protecţie suplimentară pentru deponenţi. "La nivel internaţional, preocupările privind eficientizarea SGD au întărit ideea că aceste scheme trebuie să devină parte integrantă a unui dispozitiv de securitate financiară, împreună cu reglementarea şi supravegherea prudenţială, facilitatea de împrumutător de ultimă instanţă (lender of last resort) şi mecanismele de intervenţie timpurie", mai spun oficialii Bancii Nationale.

In Raportul de stabilitate de anul trecut, BNR arata ca o eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 euro s-ar putea sa aiba "o eficienta redusa comparativ cu costurile asociate.

În perioada scaderii încrederii în sectorul bancar autohton, principalele depozite retrase au fost cele de peste 100.000 euro. Având în vedere si comportamentul reliefat la punctul anterior, rezulta ca dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat ar putea avea un raport cost/beneficiu mai bun decât solutia majorarii plafonului de garantare".

Politica Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) ar trebui sa încorporeze si scenarii legate de implicatiile unei crize bancare asupra bancilor mari, mai sugereaza BNR. "În prezent, o regula empirica stabileste ca necesarul de disponibilitati al fondurilor de garantare ar trebui sa poata acoperi plata pentru aproximativ 3-5 banci mici sau medii. Panica din octombrie 2008 a aratat ca cele mai afectate banci au fost cele mari (iar acestea concentreaza si cele mai mari detineri de depozite).

În primul trimestru al acestui an existau peste 16,6 milioane de deponenţi persoane fizice, faţă de aproximativ 17 milioane cât numărau în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în datele Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB). La plafonul maxim de 50.000 de euro sau echivalentul acestei sume, cât este în prezent, doar 15,88 milioane de deponenţi din cei 16,6 milioane au garantate întregile sume, se mai arată în statisticile FGDB. Valoarea medie a unui depozit garantat este ceva mai mare faţă de media făcută per total la deponenţii persoane fizice, suma fiind de 7.500 de lei.