Liberalii din Comisia de Buget Finante si Banci a Camerei Deputatilor au parasit lucrarile sedintei care urma sa dezbata pe articole Ordonanta 50/2010, invocand faptul ca discutiile urmau sa aiba loc maine, nu astazi. Eugen Nicolaescu (PNL) a decis dupa o cearta cu presedintele Comisie, Viorel Stefan, parasirea salii. "Mi-e rusine de gestul facut de dl. Nicolaescu. Mi-e rusine pentru reprezentantii bancilor prezenti in sala, mi-e rusine fata de reprezentantii media si de ceilalti invitati", a spus Stefan. In sala, pe langa membrii Comisiei sunt prezenti reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, ai unor banci comerciale si ai clientilor. Fara liberali, sedinta incepe totusi. Deputatul PSD Nechifor paraseste si el sala. Departamentul pentru Afaceri Europene a trimis un punct de vedere favorabil clientilor. In sala au mai ramas 16 deputati din cei 35, asa incat nu exista cvorum pentru vot. Se poarta doar discutii, fara a se putea trece la vot.

Potrivit unui document trimis de la cabinetul ministrului Finantelor, impozitul pe profit platit de bancile comerciale a fost de 1,22 miliarde de lei in 2009. "Datorita lipsei datelor necesare precum si a imposibilitatii accesarii informatiilor clasificate bancare nu putem elabora si transmite un raspuns in ceea ce priveste impactul bugetar determinat de influentele amendamentelor asupra veniturilor sistemului bancar", se arata in scrisoarea semnata de ministrul Ialomitianu.

Eugen Nicolaescu:

Nu putem accepta incalcarea regulamentului. Ordonanta trebuia sa o discutam maine, nu astazi. Cred ca v-ati depasit atributiile. Cu riscul de a va supara, este neregulamentar demersul pe care l-ati facut. Aratati-mi in Regulament modificarea facuta. Biroul s-a intrunit sa modifice ordinea de zi mutand pe ordinea de azi un punct care trebuia discutat maine

Viorel Stefan, presedintele Coimisiei

Sustineti un lucru imposibil. Maine se dezbate motiunea si nu avem cum dezbate in acelasi timp si Ordonanta 50. Chiar si o hotarare proasta e mai buna decat lipsa unei hotariri.

Dezbaterile se poarta pe chestiuni de forma. Daca la art. 2 sa se treaca faptul ca Ordonanta se aplica la "toate contractele, cu exceptia.." sau "tuturor contractelor, cu exceptia...."In final, se opteaza pentru formularea "se aplica contractelor de credit, cu eceptia..."

Potrivit unui punct de vedere trimis de Departamentul pentru Afaceri Europene "statele membre au libertatea de a introduce reglementari nationale in scopul asigurarii unei protectii consolidate a consumatorilor", se arata in documentul semnat de Bogdan Manoiu. Acesta admite ca Romania a primit o solicitare din partea Comisiei Europene,, careia i se va raspunde ca tara noastra transpune in mod corect Directiva 2008/48/CE cu privire la contractele de credit pentru consumatori. "De asemenea, se va arata faptul ca dispozitiile actului normativ intern care exced directiva, constituie legislatie nationala, astfel ca aplicarea cerintelor prevazute de directiva reprezinta o optiune nationala fara legatura cu transpunerea actului UE", se mai spune in documentul DAE.

Sedinta se intrerupe din lipsa de cvorum