Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Consiliul Concurentei a amendat CECCAR cu aproape un milion de euro

Consiliul Concurentei a sanctionat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania cu o amenda in valoare de aproape un milion de euro. Sanctiunea a fost aplicata pentru fixarea tarifelor aplicate de membrii sai, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Potrivit acestuia, Corpul Expertilor Contabili a stabilit onorariile percepute de membrii sai inca din anul 2001, chiar daca in anul 2000 Corpul fusese avertizat sa nu adopte un astfel de act. Este cea mai mare amenda procentuala data de autoritatea de concurenta - 9,2% din veniturile Corpului in anul 2009 - si cea mai mare sanctiune aplicata unei asociatii, a declarat Chiritoiu. Consiliul Concurentei a cerut Corpului Expertilor Contabili sa inceteze practica anticoncurentiala si sa abroge regulamentul in termen de trei luni de la comunicarea deciziei. In replica, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania sustine ca masura este abuziva, aberanta, netemeinica si nelegala. Potrivit Corpului, nu s-a demonstrat ca veniturile luate in calcul ar avea vreo legatura cu metodologia de stabilire a tarifelor, recomandata expertilor contabili. Reprezentantii nu au precizat daca vor contesta amenda aplicata de Consiliul Concurentei.

Jeffrey Franks: Aplicarea Ordonantei 50 la creditele vechi ar putea avea efecte negative pentru Romania

Aplicarea Ordonantei 50 la creditele vechi ii ingrijoreaza pe oficialii Fondului Monetar International. Seful misiunii pentru Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca punerea in practica a prevederilor actului normativ ar putea duce la aparitia unor "efecte negative pentru Romania", si a cerut reprezentantilor ANPC sa gaseasca o solutie. "Am cerut sa se gandeasca aplicarea numai pentru contractele noi, intrucat la utilizarea pentru vechile contracte exista riscuri pentru economie. Suntem optimisti ca vom gasi o solutie", a spus Jeffrey Franks. In replica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, a spus ca va mai avea o discutie cu premierul Emil Boc pe marginea observatiilor facute de FMI, dar ca Agentia sustine aplicarea Ordonantei 50 si la creditele in derulare. Situatia apare in conditiile in care in acest moment exista foarte multe litigii privind creditele acordate in perioada anterioara aparitiei Ordonantei 50. Numai la protectia consumatorului sunt 160 de dosare pe rol cu bancile, iar in spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizari de la clienti, potrivit Agentiei.

Spectrul unui nou scandal bantuie Wall Street-ul: "foreclosure-gate" sau scandalul exproprierilor

Wall Street este pe cale sa intre intr-un nou scandal. De data aceasta este vorba despre exproprierile facute de la inceputul crizei financiare. De peste un an, bancile americane au relaxat procedurile in acest domeniu. Zeci de mii de persoane au fost scoase din casele lor pe baza unor documente care sunt acum contestate. In boxa acuzatilor se afla cele mai mari nume de pe Wall Street, precum JPMorgan, Bank of America sau Wells Fargo. Presedintele Bancii centrale americane a confirmat ca o ancheta federala va determina daca specialistii in credite ipotecare au incercat sa ocoleasca reglementarile pentru a accelera expropierile. Totul a inceput la sfarsitul lunii septembrie, cand un angajat al unei societati ipotecare a afirmat ca a semnat peste 10.000 de documente de expropriere pe luna, in special pentru JPMorgan, fara sa analizeze continutul dosarelor. Din acel moment, a inceput o vanatoare a greselilor comise de lumea finantelor. Anchete au fost deschise in 50 de state. Cel mai recent exemplu vizeaza orasul New York, unde peste 4.000 de proceduri sunt puse sub semnul intrebarii din cauza unor indoieli legate de autenticitatea documentelor.​