Discutiile dintre liderii coalitiei de guvernamant si reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au decurs "prost", oficialii FMI fiind "foarte inflexibili", potrivit lui Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor nationale din Parlament. El a mai spus ca partea romana a propus un pachet de trei masuri corelate intre ele, insa in viziunea FMI acestea vor produce "o gaura la buget".

Varujan PambuccianFoto: AGERPRES

"Prima masura viza cresterea salariului la 700 de lei, cu un dublu efect benefic: primul ar fi cel social si al doilea scoaterea la lumina a unor bani care nu sunt impozitati, in conditiile in care multi angajatori platesc salariul minim, iar diferenta o platesc in mana. Pentru a compensa aceasta dificultate asupra angajatorului, am propus scaderea contributiilor la asigurari sociale de la 44% la 41%. Aceste doua masuri se anuleaza una pe alta si nu au o influenta pe bugetul consolidat, dar au impact asupra intreprinderilor si angajatilor", a declarat Varujan Pambuccian pentru HotNews.ro.

Cea de-a treia masura propusa reprezentantilor FMI a fost reducerea cotei unice la 12%.

"Dupa simularile dansilor propunerile noastre inseamna o gaura la buget, ei neprivindu-le corelat din prisma efectelor lor economice, ci contabilicesc. Adriean Videanu le-a adus aminte de cota unica, cand evaluarile lor erau catastrofale, insa masura adoptata atunci a adus o abatere de doar 0,7%", a mai spus Pambuccian.

Liderul minoritatilor nationale din Parlament a aratat ca reprezentantii FMI au propus stabilitate politica, adoptarea legii salarizarii si a legii pensiilor, combaterea coruptiei, combaterea evaziunii fiscale, utilizarea mai buna a fondurilor europene, adica masuri care au efect pe termen mediu, in vreme ce propunerile prezentate de coalitia de guvernamant ar avea efect imediat.

"Am avut senzatia ca stau de vorba cu functionari care au un mandat foarte precis", a adaugat Pambuccian.

El a mai precizat ca nu s-a ajuns la un blocaj in relatia cu FMI, discutiile urmand sa fie reluate vineri, la nivel de experti.