Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu, guvernator BNR: Suntem total incoerenti in politici si semnale

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a avertizat ca "suntem total incoerenti in politici si semnale". "Atunci cand (…) tara asta a trebuit sa majoreze Taxa pe Valoare Adaugata, a intrerupt un intreg ciclu de reducere a dobanzii de catre Banca Centrala. (…) Cum putem vorbi de coerenta daca discursul public vorbeste de o reducere a TVA ca despre o solutie, la numai cateva luni dupa ce solutia era cresterea TVA?", a declarat Mugur Isarescu. Guvernatorul a explicat ca nu exista substitut pentru coerenta politicilor macroeconomice, iar tarile dezvoltate sunt cele care dovedesc perseverenta in politicile lor. "Nu pe perioade scurte, nu intamplator si nu emotional sau pe baza unui capriciu, se dezvolta tarile", a continuat Isarescu. Aceeasi idee a fost sustinuta si de reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu. "Inca ne confruntam cu politici care nu intotdeauna sunt percepute ca fiind predictibile", a declarat acesta. Oficialul a precizat ca exista si lucruri bune, cum ar fi programul de consolidare fiscala, pe care l-a catalagota ca "unul printre cele mai ambitioase din Europa". "E un proces de neinlocuit pentru Romania. Cred ca, in momentul de fata, mesajul cel mai important este sa continuam sa facem aceste reforme structurale", a continuat Tanasescu.

FMI a transmis Guvernului ca nu poate accepta o crestere a salariului minim peste 650 lei

Fondul Monetar International a transmis Guvernului ca nu poate accepta pentru anul viitor o majorare a salariului minim pe economie mai mare de 650 lei. Asta in conditiile in care nivelul de minim avansat in discutii de reprezentantii Executivului a fost de 700 lei. In urma cu o saptamana, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca o eventuala majorare a salariului minim trebuie evaluata, intrucat aceasta ar putea avea efecte daunatoare pentru economie. O misiune a Fondului este prezenta incepand din 20 octombrie, la Bucuresti, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri. Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie.

Trei din cele sapte mine detinute de Compania Nationala a Huilei ar putea fi inchise

Trei din cele sapte mine detinute de Compania Nationala a Huilei ar putea fi inchise. Este vorba despre mine din Valea Jiului, iar acesta este primul pas in vederea reducerii pierderilor inregistrate de Companie, cel mai mare datornic la stat. Anuntul a fost facut de directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Cele trei mine care risca sa fie inchise sunt Petrila, Uricani si Paroseni. Celelalte patru care raman, Lonea, Livezeni, Vulcani si Lupeni, vor forma o societate care ar putea fi integrata in mamutul energetic Hidroenergetica. In cazul in care nu le va prelua in structura sa, Hidroenergetica va lucra in parteneriat cu cele patru mine, achizitionand carbune pentru productia de energie. Cele patru mine ar putea ramane cu o datorie istorica de circa 700 de milioane de euro. In forma actuala, Compania Nationala a Huilei inregistreaza o datorie de peste 1 miliard de euro si se numara printre cele zece companii monitorizate de FMI in vederea limitarii pierderilor.

Yahoo! Mail se modernizeaza in incercarea de a recupera terenul pierdut in lupta cu rivalii

Yahoo! Mail se modernizeaza in incercarea de a recupera terenul pierdut in lupta cu rivalii. Compania a lansat o versiune beta radical modificata a clientului de e-mail si sustine ca noul serviciu este mai rapid, mai sigur si mai usor de folosit si de integrat cu retelele sociale. Yahoo! Mail Beta le permite utilizatorilor sa vada fotografii si filmulete in Inbox si sa posteze update-uri pe Facebook sau Twitter. Desi Yahoo! are o baza uriasa de utilizatori ai clientului de mail, peste 270 de milioane, numarul de minute petrecut in medie de acestia a scazut cu 25% intre ianuarie si aprilie 2010.