Profesorul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2006), va fi prezent la Bucureşti vineri, 29 octombrie, în cadrul Social Business Tour 2010, o iniţiativă care promovează antreprenoriatul social în şase ţări din Europa Centrală şi de Est. El este cunoscut mai ales ca fondator al Grameen Bank, institutie la a carei infiintare s-a gandit in timp de preda la Universitatea din Chittagong.

Muhammad YunusFoto: Wikipedia

Yunus a obţinut un doctorat în economie la Vanderbilt University din SUA, a fost lector la Chittagong College din Bangladesh (1962-1965), profesor asistent la Middle Tennessee State University din SUA (1969-1972), director adjunct în Divizia de Economie Generală/ Comisia de Planificare a Guvernului din Bangladesh (1972), profesor asociat şi şef al Catedrei de Economie de la Chittagong University din Bangladesh (1972-1975 şi consilier în cadrul Guvernului Interimar din Bangladesh (1996).

  • Povestea infiintarii Grameen Bank

Vazand conditiile extrem de dificile de trai ale locuitorilor din mediul rural, Yunus a infiintat un grup de cercetare mai intai pe zona agricola – in special cea a culturii orezului. Cum locuitorii dispuneau de suprafete foarte mici pe care bancile nu le luau in garantie, finantarea era oferita cel mai adesea de camatari, acestia percepandu-le dobanzi de 20% pe luna. Yunus a imprumutat mai intai « experimental » cativa dolari mai multor fermieri si vazand ca afacerea merge, iar rambursarile sunt facute fara dificultate, a implicat si o banca locala. In 1977 ia afacerea pe cont propriu si lanseaza proiectul « Grameen“ (in traducere, « sat »), care se bucura de un mare succes in Bangladesh. In 1983 se infiinteaza Banca Grameen, iar din 1989, modelul este exportat in mai multe tari, Grameen avand peste 300 milioane de clienti. In prezent, banca finanteaza afaceri nu doar in agricultura, ci si in industria textila, telecom, energie s.a.

Ideea de baza a lui Yunus a fost sa integreze dimensiunea sociala in capitalism, unde profitul este centrul oricarui business. Yunus a primit numeroase premii, printre care si cea mai inalta distinctie oferita in Bangladesh (Independence Day Award), premiul Nobel pentru Pace, numele lui fiind vehiculat si pentru Nobelul economic. Cu banii luati de la Fundatia Nobel, profesorul Yunus a deschis un spital de oftalmologie, o uzina de tratare a apei si un joint-venture agroalimentar impreuna cu un cunoscut grup francez.

Vineri, profesorul Mohammad Yunus va conferentia la Hotel Intercontinental, incepand cu ora 11.