"A fost doar o discutie cu oficialii Fondului in care s-a amintit ca adoptarea Ordonantei 50/2010 ar putea fi una dintre conditionalitati. In acest moment domniile lor incearca sa masoare impactul bugetar al aplicarii acestei Ordonante, dupa ce oficialii Finantelor nu au contrasemnat Ordonanta, motivand ca nu-i intereseaza. Practic, FMI ne da o mana de ajutor obligand institutiile Statului sa isi asume pozitii clare. BNR si MFP se vor implica mai adanc in aceasta chestiune", a declarat pentru HotNews.ro, presedintele Comisiei de specialitate a Camerei Deputatilor, Viorel Stefan.

Viorel StefanFoto: cdep.ro

"La Viena, atunci cand s-a discutat despre pastrarea finantarii liniilor de credit de catre banci, FMI a fost prins intre Stat si banci. Acum, bancile s-au dus sa se planga cum ca Ordonanta le provoaca pierderi", a mai spus Stefan. "Pentru a vedea daca pierderile anuntate de banci sunt de 500 sau 600 de milioane de euro sau poate si mai mult, institutiile noastre se vor implica mai mult si probabil ca ne vor comunica. Pana acum nu ne-am bucurat de rezultatele acestor estimari- speram sa le avem in viitor. Oricum, retroactivitatea, asa cum le-am comunicat in timpul discutiilor cu Fondul, nu e o problema a FMI sau a CE, ci mai degraba una care tine de Constitutia noastra. Comisia noastra isi va continua discutiile asa cum au fost ele stabilite, fara niciun fel de presiune din partea Fondului", a conchis Stefan.

Reamintim ca printr-o adresa oficiala inaintata Comisiei de buget, finante si banci, ministrul de Finante Ialomitianu a declarat ca nu poate calcula impactul fiscal al aplicarii Ordonantei, aruncand pisica in curtea BNR, care nu are atributiuni pe aceasta tema.

Potrivit unor declaratii ale lui Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România, Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credite petnru consumatori ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, la cele existente. "Modul în care Directiva Europeană a fost transpusă în Ordonanţă va produce dificultăţi şi costuri. Sub legea Europeană, ea ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, la cele existente", a explicat Franks. Potrivit acestuia, extinderea aplicării OUG 50/2010 şi la stocurile de credite va crea câteva riscuri economice semnificative. "Reglementarea existentă poate fi foarte costisitoare, deci trebuie să ne asigurăm că găsim o soluţie care să nu implice costuri pentru bănci, dar să asigure protecţia consumatorului", a mai spus şeful delegaţiei FMI în România.