Dolarul este "puternic" in raport cu situatia economica a Statelor Unite, in timp ce euro, yenul si lira britanica se afla la un curs just, estimeaza Fondul Monetar International (FMI) intr-o nota adresata tarilor membre G20, publicata joi dar datata 21 octombrie, relateaza AFP.

"Ratele de schimb reale din Japonia, din Zona Euro si din Marea Britanie par la nivel global conforme cu fundamentele lor pe termen mediu, in timp ce dolarul este mai degraba puternic in raport cu fundamentele sale", respectiv situatia economica a SUA, se arata in nota FMI.

Aceasta fraza semnifica faptul ca FMI, analizand ratele de schimb ale celor mai tranzactionate patru valute pe pietele mondiale, crede ca o devalorizare a dolarului in raport cu celelalte trei monede este justificata.

Nota FMI a servit drept document de lucru la reuniunea ministrilor de Finante si a sefilor de banci centrale din cele mai bogate 20 de tari si economii emergente ale lumii, care a avut loc in 22 - 23 octombrie in Coreea de Sud. De la aceasta data, dolarul a ramas relativ stabil pe pietele internationale.

Bancnota verde s-a devalorizat semnificativ la jumatatea lunilor septembrie si octombrie, in special din cauza anuntului bancii centrale americane privind o eventuala noua injectie de lichiditati in sistemul financiar, ceea ce presupune crearea de moneda.

Subiectul ratelor de schimb s-a aflat in centrul discutiilor din Coreea de Sud, membrii G20 acuzandu-se reciproc ca isi devalorizeaza cursul monedelor nationale sau ca cer nefondat aprecierea altor valute.

FMI s-a referit si la aceste dispute, in nota citata. "Diferentele considerabile dintre tari in ceea ce priveste flexibilitatea ratelor de schimb si posibilitatea limitata de a reactiona prin politica economica a tarilor care primesc mari intrari de capital provoaca o anumita tensiune in sanul G20".

De altminteri, adauga Fondul, "daca economiile dezvoltate au evitat, in general, sa intervina asupra pietelor de schimb, unele dintre ele au intervenit recent pentru a limita aprecieri rapide, contribuind la tensiunile legate de aceasta chestiunie". FMI face referinta astfel la tentativa Japoniei, din 15 septembrie, de a devaloriza yenul.

FMI a reafirmat ca yuanul este "considerabil subevaluat". Si releva si "rate de schimb subevaluate in marile economii emergente", fara a face insa nicio nominalizare.

G20 s-a angajat, dupa reuniunea din Coreea de Sud, "sa actioneze in favoarea unui sistem de rate de schimb determinate de piete, care sa reflecte situatia economica a tarilor respective si care sa evite angajarea intr-o devalorizare competitiva a monedelor nationale".

Statele Unite au pledat ca evaluarile FMI sa serveasca drept referinta la analizarea ratelor de schimb.

"Este nevoie de un arbitru independent care sa spuna ce trebuie facut. Iar FMI a fost conceput pentru a juca acest rol", afirmase secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.

Dar directorul Fondului, Dominique Strauss-Kahn, a precizat ca institutia pe care o conduce nu poate "obliga o tara sa faca ceva".