Guvernul minoritar socialist din Portugalia a evitat o criza politica de proportii, ajungand la un acord cu opozitia social-democrata pentru bugetul pentru 2011. Statul portughez este unul dintre cele mai vulnerabile din zona euro, din punct de vedere financiar, relateaza Reuters.

"Este o victorie pentru Portugalia si pentru portughezi, care a demonstrat ca este posibil un acord in problemele esentiale care ne influenteaza viitorul", a declarat Eduardo Catroga, negociator din partea social-democratilor. "Este foarte important sa spunem poporului ca ne-am inteles", a adaugat acesta.

Autoritatile de la Bruxelles, investitorii si marile banci din Portugalia au exercitat presiuni asupra ambelor parti pentru un acord referitor la buget. Lipsa unui asemenea acord ar fi fortat

guvernul sa caute un plan de salvare financiara din partea partenerilor sai europeni, asa cum a facut Grecia la inceputul acestui an.

Premierul Jose Socrates s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB in 2011, de la 7,3% in acest an.

Votul in Parlament, in prima lectura, este programat pentru miercuri.

Acordul exclude masuri precum majorarea TVA, ceea ce reduce veniturile bugetare, a declarat ministrul de Finante Fernando Teixeira dos Santos.

El a aratat ca veniturile mai mici trebuie compensate prin incasari din alte surse, in contextul in care bugetul este inca in discutie in cadrul comisiilor parlamentare.