BBVA, a doua mare banca spaniola, a anuntat marti preluarea unui pachet de 24,89% din actiunile grupului bancar turc Garanti Bank, prezent si pe piata din Romania, pentru 5,8 miliarde de dolari (4,2 miliarde de euro), potrivit AFP. Creditorul spaniol va efectua o majorare de capital de 5,06 miliarde de euro pentru a finanta aceasta tranzactie.

Garanti Bank este a doua mare banca din Turcia in functie de active. Institutia de credit, care are 20.000 de angajati, este prezenta pe piata din Turcia si Romania.

BBVA, care s-a extins agresiv in ultimii ani, va prelua 6,3% din capitalul bancii turce de la Dogus Holding, pentru 2,06 miliarde de dolari, si 18,6% de la gigantul american General Electric (GE), pentru 3,78 miliarde de dolari. Dupa finalizarea acestei tranzactii, banca spaniola va detine 24,89% din titlurile Garanti Bank, iar Dogus Holdings va avea 24,89% din actiuni, iar 50,22% va fi detinut de alti actionari. Participatia GE va scadea la 2,25%.

Conform intelegerii, BBVA si Dogus Holding vor avea responsabilitati comune in managementul bancii, cele doua companii urmand sa detina un numar egal de voturi si reprezentanti in conducerea Garanti. In cazul in care BBVA isi va majora participatia la Garanti Bank, va putea avea mai multe drepturi in desemnarea membrilor consiliului de administratie al bancii turcesti.

Tranzactia trebuie aprobata de autoritatile de competitie din Turcia, Spania si Uniunea Europeana.

In Romania, GE Garanti Bank este o institutie autorizata de Banca Nationala a Romaniei in anul 2009, care a devenit operationala la sfarsitul lunii mai 2010 prin transferul operatiunilor sucursalei din Romania a GarantiBank International N.V. In prezent, GE Garanti Bank are o retea de 52 de agentii dintre care 21 in Bucuresti.