Subiectul numit dobanzi a fost unul extrem de discutat in ultima vreme, multi facand comparatii intre dobanzile din Romania si cele practicate in alte tari din UE. In acest sens, sa vedem care este dobanda la credite in Germania si Austria, doua dintre cele mai dezvoltate tari din Europa, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, in Germania, dobanda medie la creditele ipotecare aflate in sold era de 4,7% in septembrie, procent relativ stabil in ultimii doi ani, detalii aici. In cazul creditelor ipotecare noi, costul total era de doar 3,62% pe an, cu aproximativ 1,8 puncte procentuale sub nivelul inregistrat la mijlocul anului 2008, detalii aici.

In ceea ce priveste creditele pentru consum aflate in sold, in luna septembrie acestea aveau un cost anual de 5,76%, iar cele noi aveau un cost de 7,09%, detalii aici si aici.

In Austria, dobanda la creditele ipotecare aflate in sold era in august de 3,21%, iar dobanda la creditele ipotecare noi era de 3,19%, detalii aici. Procentele mentionate reprezinta DAE.

In graficul de mai jos am ilustrat dobanda medie la creditele ipotecare si de consum (la creditele noi, nu la cele aflate in sold) in Romania, Germania si Austria, click pe grafic pentru marire. In cazul Romaniei insa trebuie sa tinem cont de faptul ca dobanda este puternic influentata (in jos) de Programul Prima Casa, program prin care bancile acorda credite cu risc zero. Cel mai ieftin credit oferit de banci prin PC are o DAE de 4,78% (media fiind de 5,5-5,7%).

La nivelul intregii zone euro, dobanda medie (nu DAE) la creditele ipotecare aflate in sold era in august de 3,81%, iar la creditele noi de 3,75%, detalii aici (pag. 130). In urma cu doi ani, cand euribor era la maxim, procentele erau de 5,11%, respectiv 5,31%.

De ce nu avem si noi dobanzi la nivelul celor din vest? Dincolo de calcule legate de costul finantarii, de RMO, de risc sau de profit, raspunsul este unul simplu: pentru ca Romania nu se poate compara la niciun capitol cu tarile din vest.

Mult timp de acum inainte locul nostru nu va fi langa Germania, Franta sau Austria, ci langa Bulgaria si, cel mult, langa Ungaria. De asemenea, putem spera ca peste 7-10 ani vom ajunge la nivelul la care sunt acum Polonia si Cehia.

In Bulgaria, dobanda la creditele ipotecare noi in euro este de 8,68%, iar in Ungaria de 7,4%. In Polonia dobanda medie este de 4,5%.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.