Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a crescut prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011, de la 7,8% la 8,2% in acest an si de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor, a anuntat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca in prognoza pentru 2011 au fost luate in calcul evolutii ale preturilor care provin din discutiile publice, din semnalele privind recolta slaba agricola a acestui an, desi nu exista inca date statistice in acest sens.

Rata anuala a inflatiei a urcat in septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depasind estimarea medie a analistilor, de 7,6%.

In august, Banca Nationala a Romaniei a urcat estimarea privind rata inflatiei la finele acestui an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand din luna iulie.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Totodata, BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si a fixat o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

Rata anuala a inflatiei a coborat la 4,74% anul trecut, dar s-a situat usor in afara intervalului tintit de 2,5 - 4,5%, dupa ce a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, cand s-a plasat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

Din 2011 va fi introdusa declaratia fiscala unica

Obligativitatea depunerii online a declaratiilor fiscale este un prim pas in procesul de simplificare a procedurilor de declarare, iar din 2011 va fi introdusa declaratia unica, trecandu-se la o modalitate mult mai eficienta de depunere a declaratiilor, a anuntat Dan Lazar, consilier al premierului Boc.

El a aratat ca masura de introducere a declaratiei unice elimina cele patru ghisee la care trebuie sa se prezinte contribuabilul in momentul de fata si incurajeaza depunerea de la distanta, utilizand un certificat digital achizitionat de la unul din furnizorii acreditati.

Firmele mari si mijlocii vor avea obligatia sa depuna online declaratiile fiscale, incepand cu 25 octombrie, ceilalti contribuabili avand in continuare posibilitatea sa opteze pentru depunerea electronica a documentelor ca metoda alternativa.

Banca Centrala Europeana si Banca Angliei au mentinut dobanda cheie

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%. Dobanda de refinantare, care este, teoretic, barometrul creditelor in cele 16 tari ale zonei euro, stationeaza la acest nivel din luna mai 2009.

BCE a decis sa mentina neschimbati alti doi indicatori-cheie, rata marginala de imprumut si rata dobanzii la depozite, la nivelul de 1,75% si, respectiv, 0,25%.

BCE a inceput sa reduca dobanda de politica monetara in luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, dupa ce criza economica a afectat puternic economia zonei euro.

De asemenea, si Banca Angliei a anuntat ca va mentine rata dobanzii de politica monetara la minimul record de 0,50%.

Totodata, institutia a anuntat ca nu va majora suma alocata programului de cumparare de active, mentinand acest program la nivelul de 200 miliarde de lire sterline.