Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca a inteles din activitatea firmei sale ca nu este usor sa faci afaceri "in sens pozitiv" in Romania, adica sa se creeze locuri de munca, sa se plateasca salarii si impozite, in contextul birocratiei ridicate si al numarului mare de impozite.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres
  • "Nu pot sa spun ca business-ul merge usor. Vinaria aceasta, podgorie asta micuta, m-a apropiat foarte mult de lumea de afaceri si am inteles dinauntru. Nu eu conduc firma pentru ca nu am voie prin lege, dar ma implic, ca sunt actionarul principal. Uitandu-ma la cifre si vazand cum merg lucrurile, am inteles ca nu este usor sa faci afaceri in Romania, afaceri in sens pozitiv. Birocratia este mare, exista raportari absolut nenecesare si nu se fac prin computer, trebuie sa te duci de exemplu de la Dragasani la Valcea cu masina ca sa depui o hartie", a declarat Mugur Isarescu, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, citat de Mediafax.

El a mentionat ca a intrebat de mai multe ori daca o asemenea raportare foloseste doar ca sa justifice activitatea unor persoane, in conditiile in care sistemul ar trebui sa fie computerizat.

  • "Noua ni s-a cerut la o firma mica sa luam un computer de 60 de milioane de lei. Nu era un capat de tara, dar pentru o firma mica era o suma. Si am intrebat de ce am fost obligati sa luam computerul daca nu putem sa il folosim nici macar la transmiterea de date statistice, nu vorbesc de plata prin computer, pe internet. O informatie statistica, nici pe asta nu pot sa o transmit? Trebuie sa trimit un om o data pe luna, sa faca 120 de kilometri pana la Valcea, sa stea la coada? Am pus intrebarile si in public, si in fata guvernantilor", a afirmat Isarescu.

El a spus ca nu intelege de ce sistemul nu a fost modernizat pana acum.

Intrebat ce i-a spus fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu despre faptul ca sistemul nu a fost modernizat pana in prezent, Isarescu a raspuns ca i s-a transmis "ca este o anomalie care se va corecta".

  • "Numai ca dureaza de doi ani de cand am ridicat-o eu prima data, ca mi s-a parut asa...e hazlie in definitiv, intra ceva in teatrul absurdului, te trimite la ideea ca de aceea s-a nascut aici Eugen Ionescu. Nu iti vine sa crezi ca se intampla. Dar sunt mult mai multe alte lucruri care ingreuneaza mediul de afaceri", a continuat guvernatorul bancii centrale.

Printre factorii defavorabili mediului de afaceri din Romania, Isarescu a dat ca exemplu numarul mare de raportari si de impozite, dar si confuzia dintre afaceri si afacerism.

  • "A face afaceri inseamna a crea locuri de munca, a plati salarii, a plati impozite, intr-un mediu concurential. Asta este economia de piata. Trebuie sa o acceptam, odata pentru totdeauna. Tulburarea aceasta continua, confuzionarea mediului de afaceri cu tunari, cu afaceri neserioase. Nu spun ca nu se intampla in Romania, nu le stapanesc, nu se intampla in domeniul meu, dar cred ca este nesanatoasa. Mediul de afaceri trebuie sa fie incurajat, spiritul antreprenorial trebuie sa fie incurajat, la fel ca munca, la fel ca inovatia, aceasta este baza cresterii economice sanatoase, nu altceva", a concluzionat guvernatorul BNR.