Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Isarescu: Economia are sanse mici sa creasca in 2011 fara majorarea investitiilor publice efective

Sansele ca economia sa creasca anul viitor sunt mici daca nu vor fi alocati mai multi bani de la buget pentru investitii efective, nu statistice, in conditiile in care sectorul privat isi revine destul de greu, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a spus ca statul ar trebui sa investeasca in sectoare care "au capacitatea sa miste rotitele economiei".

Romania va inregistra, anul viitor, o crestere economica, dar nu suficient de solida pentru a creste si nivelul de trai, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Tara noastra s-a imprumutat de 2,5 ori mai mult in cei doi ani anteriori crizei decat s-a imprumutat in cei doi ani ai crizei, a mai declarat Mugur Isarescu.

Potrivit acestuia, deficitul de cont curent pe care l-a inregistrat Romania in 2007-2008 de 12-14% din PIB s-a datorat si bancilor care au imprumutat populatia, sectorul corporatist sau IMM-urile.

Acesta a spus ca, desi in anii 2006-2008 imprumuturile luate de sectorul privat au fost mult mai mari decat cele pe care le-a luat statul, cele de acum sunt destul de vizibile pentru ca vor fi rambursate de catre stat, cu toate ca si pentru cele anterioare au ramas anumite costuri. Potrivit guvernatorului BNR, Romania nu s-a confruntat cu o criza de iesiri mari de capitaluri, ci cu faptul ca ele nu au mai intrat. "Atunci era criza adevarata daca din Romania ar fi iesit multe capitaluri straine", a explicat Isarescu.

Pentru a evita acest lucru, Mugur Isarescu considera ca este esentiala o coerenta a politicilor macroeconomice.

Bonusurile bancherilor raman dificil de controlat si ating in continuare niveluri record

Bonusurile angajatilor bancilor raman dificil de controlat, desi se afla de un an in centrul discutiilor sefilor de state si de guverne din G20, si continua sa atinga niveluri record.

Remuneratiile bancherilor si dealerilor sunt compuse dintr-un salariu fix si o parte variabila, respectiv bonusuri, prime si pachete de actiuni, foarte importanta, legata de castigurile aduse individual si de profitabilitatea bancii.

Sefii de stat si de guverne din G20 au recomandat anul trecut la Pittsburg ca acordarea unei parti semnificative din aceste bonusuri sa fie amanata pentru doi sau trei ani, pentru a se limita asumarea de riscuri excesive de catre dealeri si bancheri, una dintre cauzele care au dus la aparitia crizei financiare. Bancile recurg, insa, la diferite metode pentru a-si pastra "starurile". Astfel, unele institutii de credit au infiintat fonduri de investitii sau societati de gestionare a activelor, unde au transferat dealerii. Aceste companii nu se supun acelorasi reguli precum bancile. Alte banci au majorat semnificativ componenta fixa a remuneratiilor.

La numai doi ani dupa criza financiara mondiala, institutiile financiare vor bate anul aceasta un nou record in privinta bonusurilor acordate angajatilor din New York, acestea ajungand la 104 miliarde de euro, potrivit unui studiu al Wall Street Journal. Suma este cu 4% peste recordul din 2009.

China va deveni a treia putere in cadrul FMI

China va deveni a treia putere in cadrul FMI, in functie de drepturile de vot, dupa SUA si Japonia, pozitie care va permite statului sa-si asume responsabilitati mai mari in ceea ce priveste economia mondiala, a declarat directorul general al institutiei financiare, Dominique Strauss-Kahn.

Boardul FMI a acceptat, dupa un acord convenit in octombrie de ministrii de Finante din G20, sa acorde o putere de vot mai mare statelor cu o dezvoltare dinamica. Totodata, tarile europene avansate vor ceda doua locuri in boardul FMI. Deciziile vor creste influenta unor state precum Brazilia sau Coreea de Sud in politica institutiei financiare internationale.

Programul FMI are ca scop adaptarea institutiei la actualul scenariu economic, in care revenirea dupa recesiune este sustinuta de cresterile din statele emergente. Pentru a putea fi pus in practica, acesta trebuie sa primesca aprobarea a 85% din cei 187 de membri cu drept de vot.