Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Carburantii din Romania sunt aproape la fel de scumpi ca cei din alte state din UE, chiar daca taxele si dependenta de importuri sunt mult reduse

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca nu intelege care este mecanismul care sta in spatele cresterii preturilor la combustibili. Buletinele statistice ale Comisiei Europene arata ca preturile la carburantii din Romania sunt apropiate de cele din alte state membre. Aceasta in conditiile in care accizele sunt mult mai mici in Romania decat in alte state. De asemenea, si dependenta de importurile de titei este mult mai redusa decat in majoritatea statelor UE. Excluzand taxele si impozitele, preturile la benzina din Romania sunt foarte apropiate de media UE, iar la motorina depasesc media.

Dependenta de importuri de petrol a Uniunii Europene este, in medie, de circa 83%, potrivit unui raport al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), date confirmate si de cele ale Eurostat. In ceea ce priveste Romania, dependenta de importul de petrol este de 54% fata de 83% media europeana. Cel putin aceasta era situatia in 2009. Cea mai scumpa benzina se gaseste in Grecia, 1,5 euro/litru. Preturile din Romania sunt foarte apropiate de cele inregistrate in tari in care puterea de cumparare este mult mai mare, precum Luxemburg (1,15 euro/litru), Spania (1,17 euro/litru), Austria (1,19 euro/litru).

In ceea ce priveste pretul la motorina, in Romania, acesta este de 1,07 euro/litru, la fel ca in Cipru. Cea mai ieftina motorina se gaseste in Bulgaria, 0,99 euro/litru. Dar mai ieftina decat in Romania, mai este si in Luxemburg, 1,01 euro/litru.

In Romania, pretul la carburanti fara taxe este foarte apropiat de media UE. Astfel, daca in Romania, pretul la benzina, fara taxe, este de 527 euro/1.000 litri, media in UE este de 524 euro/1.000 litri. La motorina, pretul fara taxe din Romania depaseste media din UE, 575 euro/1.000 litri, fata de o medie europeana de 568 euro/1.000 litri. Accizele incluse in pretul carburantilor din Romania sunt cele mai mici din UE, 348 euro/1.000 litri la benzina si 293 euro/1.000 litri la motorina. Pentru comparatie, in tari precum Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Suedia, Marea Britanie, accizele depasesc 600 de euro/1.000 litri, iar in Olanda sunt peste 700 euro/1.000 de litri.

In prezent, piata carburantilor este dominta de Petrom cu o cota de cica 30%, urmata de Rompetrol si Lukoil cu cate 20%, restul fiind detinut de Mol, Agip, OMV Romania si benzinarii particulari.

CSSPP: Sistemul de pensii private va ajunge la active de peste 4,6 miliarde lei, respectiv circa 0,9% din PIB pana la sfarsitul lui 2010

Valoarea activelor din intreg sistemul de pensii private din tara este de asteptat sa depaseasca valoarea de 4,6 miliarde lei, reprezentand circa 0,9% din Produsul Intern Brut (PIB), pana la sfarsitul acestui an, arata o analiza a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). La sfarsitul trimestrului trei al acestui an, valoarea activelor din intreg sistemul de pensii private a ajuns la 4,18 miliarde lei, respectiv 0,82% din PIB, conform estimarilor anterioare ale institutiei.

Nivelul contributiilor a inceput sa scada incepand cu luna mai a acestui an ca urmare a reducerii salariului mediu pe economie. Evolutia pozitiva a numarului participantilor (crestere cu 3,53% in septembrie fata de ianuarie 2010 si crestere cu 1,10% fata de sfarsitul trimestrului II 2010) si cresterea ponderii conturilor active (care au inregistrat cel putin o contributie), de la 93,15% in ianuarie la 94,21% in iunie nu au fost suficiente pentru a sustine cresterea contributiilor brute lunare incasate la nivelul Pilonului II, mai puncteaza analiza comisiei.

BNR: Restantele la credite au urcat cu 7,68% in septembrie, la 14,67 miliarde lei

Restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut in septembrie cu 7,68% comparativ cu luna anterioara, pana la 14,67 miliarde de lei, potrivit datelor remise Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Creditele acordate de banci populatiei si companiilor aveau, la finele lunii septembrie, un sold de 264,49 miliarde de lei, in usoara crestere fata de nivelul de 262,49 miliarde de lei inregistrat in august.

Ponderea restantelor in total credite a ajuns la 6,31%, cu 0,48 puncte procentuale mai mult decat in luna anterioara.

Totodata, numarul persoanelor fizice si juridice care aveau restante la credite a crescut cu 1,58%, la 242.141 persoane. Numarul debitorilor, persoane fizice si juridice, a coborat la 973.660 de persoane, de la 976.629 persoane in luna anterioara.