Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,88%. In octombrie, preturile au crescut cu 0,55%

Rata anuala a inflatiei a urcat in octombrie la 7,88%, cea mai mare contributie avand-o scumpirea marfurilor nealimentare (10,56%) si in special preturile la tutun, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna anterioara, preturile de consum au crescut cu 0,55%.

Preturile marfurilor alimentare au crescut in octombrie cu 0,8%, marfurile nealimentare cu 0,3%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,7%.

De la inceputul acestui an, alimentele s-au scumpit cu 4,73%, tarifele la servicii au avansat cu 6,18%, iar preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 8,75%.

Fata de luna anterioara, cele mai mari cresteri de preturi la alimente s-au inregistrat la cartofi (11,94%), oua (7,10%) si ulei (4,82%). La marfuri nealimentare, cel mai mult s-a scumpit energia termica (2,63%), in vreme ce la restul articolelor s-au observat majorari de pret mai mici de 1%.

La categoria servicii, transportul pe calea ferata s-a scumpit cu 4,91%, iar tarifele la apa, canal si salubritate au urcat cu 1,34%.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) au estimat ca preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,5%, iar rata anuala a inflatiei a fost de 7,8%. Pentru finele anului 2010, membrii AAFBR prognozeaza ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 8%.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, BNR a modificat in urcare prognoza de inflatie pentru acest an de la 7,8%, cat estima in luna august, la 8,2%.

Financial Times: Tarile din G20 au pregatit o lista cu 20 de banci care vor fi salvate in caz de faliment

Statele membre ale G20 pregatesc o lista cu circa 20 de banci pe care le vor supraveghea cu atentie extrema, un eventual faliment al acestora avand un efect catastrofal in economie, scrie Financial Times. Potrivit listei obtinute de ziaristi, bancile "prea mari pentru a fi lasate sa cada" sunt: Deutsche Bank, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Barclays, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered, RBC, Santander, BBVA, BNP Paribas, Société Générale, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Mitsubishi UFJ, Mizuho, Nomura, ING, Credit Suisse si UBS.

O parte dintre ele, noteaza autorii articolului, ar putea fi retrase de pe lista. "A defini aceste banci ca fiind de importanta sistemica, presupune ca in caz de probleme, ele vor fi salvate", a declarat un bancher pentru FT. Potrivit acelorasi surse, G20 ar fi renuntat la planul de coordonare al directiilor de supraveghere europene in cazul prabusirii unui jucator de importanta sistemica.

Astazi incep discutiile oficiale la Seul intre statele membre, desi discutiile informale nu par sa fie incurajatoare.

Analistii financiari bancari: Economia se va contracta in acest an cu 2,2%, iar anul viitor vom avea o crestere de 1,2%

Rata trimestrială a PIB pentru trimestrul trei al anului 2010 s-a situat probabil la -0,7%, în timp ce rata anuală a fost de -2,3%, sunt de parere membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR) în cadrul unui sondaj intern. Pentru trimestrul patru al anului 2010, opiniile exprimate ar indica continuarea contracţiei PIB. Estimările variază între -0,5% şi 0,1% pentru rata trimestrială, iar pentru cea anuală între -0,6% şi -3,4%, se mai arata in comunicatul AAFBR.

Pentru întregul an 2010, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează dinamica PIB la -2,2%; pentru anul 2011, participanţii la sondaj se aşteaptă la o rată de creştere a PIB de 1,2%.