Tarile bogate trebuie sa-si dezvolte consumul intern, asa cum au facut-o economiile emergente, si nu sa conteze doar pe exporturi, a declarat joi, la Seul, presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care a avertizat ca, in caz contrar, intreaga lume merge spre faliment, relateaza AFP.

Daca tarile dezvoltate "nu consuma si mizeaza doar pe exporturi (pentru iesirea din criza), lumea merge spre faliment", a spus el, in fata presei, cu putin timp inainte de debutul summitului G20, care are ca principale subiecte dezechilibrele macroeconomice mondiale si "razboiul valutelor".

Lula s-a declarat ingrijorat si de consecintele politicilor de austeritate puse in aplicare de tarile dezvoltate, in dorinta de a-si reduce enormele deficite publice, generate de planurile de sustinere a economiei puse in practica dupa izbucnirea crizei financiare.

Liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii se reunesc, joi si vineri, la Seul, intr-un summit care se anunta furtunos, pe fondul tensiunilor generate in special de masurile de relansare decise de Statele Unite ale Americii. Una dintre principalele nemultumiri generate de acest nou plan este legata de devalorizarea dolarului.

Brazilia, alaturi de alte tari, printre care si China, au acuzat SUA ca vor sa-si favorizeze exporturile in acest fel.