“Ne-am intalnit des cu ministrul Justitiei si pot spune ca avem o colaborare excelenta. Problema care ne preocupa este durata mare a proceselor si termenele lungi din instante”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, adresandu-se ministrului Justitiei in cadrul unui seminar organizat de ZF si FIC. Noi oferim lobby si resurse pentru a sprijini Justitia si speram ca aceste termene sa se poata scurta, a mai spus Groningen.

“Problema termenelor ne preocupa si pe noi, mai ales lungirea lor in ultimul an. Avem 4 cauze. Prima- competenta materiala a instantelor. Adica modul in care tipurile de cauze sunt adresate instantelor. Nu a existat o strategie pe termen lung in acest sens, iar competentele sunt alocate nejudicios. Asta a produs aglomerari la instante. Avem zone de aglomerare a dosarelor dar si zone de normalitate”, a explicat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. In aceasta prima cauza, am intervenit si am reasezat competentele instantelor. Apoi, procedurile de citare sunt depasite. Le-am modernizat si se va produce un efect pozitiv.

"O a treia cauza este legata de alocarea resurselor umane din sistem. Prin Raportul de Tara, CE a cerut CSM sa optimizeze alocarea resurselor umane in sistem. Noi nu putem interveni decat prin prezenta ministrului, care este si membru in CSM. Ultima problema e legata de incarcarea cu dosare a judecatorilor. Aici va pot spune ca avem un diferend cu CSM. In ciuda acestui diferend, speram ca in saptamanile urmatoare sa imbunatatim acest program. Avem 20 de judecatori la suta de mii de locuitori, o rata medie, dar avem o problema cu alocarea judicioasa a acestora", a mai spus ministrul Justitiei.