Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bogdan Dragoi, Finante: La "Prima Casa" dorim sa impartim responsabilitatea cu bancile. Pana acum, numai MFP a platit garantiile - 1,25 miliarde euro

Ministerul Finantelor vrea ca bancile sa isi asume si ele responsabilitatea pentru programul Prima Casa. Programul va continua, dar nu se stie daca va fi o forma imbunatatita sau o forma noua, cum au sugerat investitorii straini, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi. "Ne dorim sa colaboram cu bancile, dar si sa impartim cu ele responsabilitatea. Pana acum, numai Ministerul Finantelor a platit garantiile, care s-au ridicat la 1,25 de miliarde euro", a declarat oficialul. Potrivit acestuia, Guvernul s-a angajat ca toti banii pentru co-finantare si finantare sa fie alocati in primul semestru, pentru a dinamiza absorbtia fondurilor structurale. "Valoarea dosarelor aprobate in acest moment este de 13 miliarde de euro, dar a celor semnate este numai de 8,5 miliarde de euro", a precizat Dragoi.

GfK: Mai mult de jumatate dintre romani reusesc cu greu sa-si acopere cheltuielile curente

Mai mult de jumatate dintre romani au dificultati in acoperirea cheltuielilor curente, iar aproape un sfert au datorii. Datele au fost publicate in Barometrul de Incredere a Consumatorului, realizat de GfK. Studiul arata ca in ciuda dificultatilor intampinate, increderea populatiei in situatia financiara a familiei a crescut usor, fata de lunile anterioare. In privinta perspectivelor financiare, putin peste jumatate dintre romani spun ca se asteapta la o inrautatire. Si la acest capitol se remarca insa o tendinta pozitiva fata de lunile iunie si iulie, cand pesimismul romanilor se afla la cote maxime; atunci, aproape doua treimi dintre respondenti declarau ca vad o inasprire a situatiei in urmatorul an. Totodata, 83% dintre cei chestionati anticipeaza o crestere a somajului si numai 5% sunt optimisti in aceasta privinta. "Daca la acest capitol se observa o relativa stabilitate, in ceea ce priveste inflatia, declaratiile sunt cele mai pesimiste din ultimele 12 luni. Aproape 77% dintre romani estimeaza o crestere a preturilor in 2011, in vreme ce 83% au resimtit in ultimul an o crestere a inflatiei pentru majoritatea produselor", arata reprezentantii GfK.

Octombrie, a doua luna consecutiva in care piata auto romaneasca a fost pe plus

Octombrie este a doua luna consecutiv in care piata auto romaneasca a fost pe plus. Potrivit datelor furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in octombrie piata a crescut cu 9 procente, la aproape 8.300 de masini noi. Marci precum Mercedes, Hyundai si Chevrolet si-au vazut vanzarile urcand cu peste 60%. Dacia a urcat cu 20%, Fiat cu 40%, Skoda cu aproape 8%, iar Ford a inregistrat o scadere drastica de 47%. In primele zece luni ale anului, au fost inscrise in circulatie peste 70.000 de masini noi, ceea ce inseamna o scadere de 27% fata de intervalul ianuarie - octombrie 2009. Dacia a ramas marca numarul unu, cu peste 20.000 de masini vandute, aproape toate prin programul Rabla. Skoda a scazut sub media pietei, cu 17%, iar Renault a scazut cu 22%.

Barroso: UE este gata sa ajute Irlanda

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Uniunea Europeana este pregatita sa sprijine Irlanda "in caz de nevoie", dupa ce randamentele obligatiunilor irlandeze au crescut la niveluri record in contextul datoriei publice. "Ceea ce este important de stiut este faptul ca avem toate instrumentele necesare pregatite", a declarat Barroso, inaintea summitului G20 care a inceput la Seul. Randamentele obligatiunilor irlandeze au avut miercuri cel mai mare salt intr-o singura zi de la lansarea monedei euro. Astfel, nivelul randamentului cerut de investitori pentru bondurile irlandeze la termen de 10 ani a depasit miercuri 8% pentru prima data de la introducerea monedei unice europene.