Portugalia ar putea fi nevoita sa renunte la moneda euro daca nu reuseste sa formeze un guvern de coalitie capabil sa rezolve criza financiara, a declarat seful diplomatiei de la Lisabona, Luis Amado, pentru saptamanalul Expresso.

Ministrul afacerilor externe, spune ca majoritatea si opozitia ar trebui sa lucreze impreuna pentru a face fata "unei situatii extreme".

In ultimele saptamani, incredera investitorilor in economia Portugaliei a avut serios de suferit intr-un moment cand tensiunile au fost evidente in zona euro mai ales din cauza politicii fiscale in Irlanda. Aceste temeri au impins randamentele la cele mai mari cifre de la integrarea Portugaliei in zona euro.

"Tara are nevoie de o larga coalitie care sa ii permita sa treaca de situatia actuala. Cred ca partile (politicienii) sa inteleaga ca alternativa la actuala situatie ar pleca in cele din urma euro", a adaugat ministrul.

"Aceasta este o situatie care ni se impune de catre piete", a precizat acesta.

Cu un plan de austeritate drastica, guvernul socialist portughez s-a angajat la un deficit limitat la 4,6% din produsul intern brut (PIB) anul viitor, fata de o estimare de 7,3% in acest an si la 9,3% anul trecut.