Premierul Greciei, George Papandreou, a acuzat luni Berlinul ca se afla la originea cresterii spectaculoase a costurilor de creditare pentru Irlanda sau Portugalia, prin dorinta sa de a obliga investitorii privati sa plateasca in cazul in care o tara intra in incapacitate de plata, relateaza AFP.

"Unii, cum ar fi guvernul german, au sugerat ca bancile care finanteaza natiunile cu nivele ridicate ale datoriilor ar trebui sa fie pregatite sa suporte costul unei posibile intrari in incapacitate de plata", a declarat Papandreou, in cadrul unei reuniuni a Internationalei Socialiste, unde detine functia de presedinte.

"Acest lucru a declansat o spirala a cresterii ratei dobanzilor pentru tari precum Irlanda si Portugalia, care par a se afla intr-o pozitie dificila", a sustinut el. "Aceasta ar putea fi o profetie care se auto-indeplineste. Este ca si cum i-ai spune cuiva 'pentru ca esti intr-o situatie dificila, iti pun o greutate suplimentara in spate'. Dar acest lucru ar putea sa-ti rupa spatele. Aceasta ar putea sa impinga unele economii spre faliment", a acuzat el.

Papandreou a afirmat ca guvernele trebuie sa rezolve "lipsa de control democratic asupra pietelor financiare". "Este o batalie a civilizatiei", a spus el.

Sub presiunea Berlinului, tarile Uniunii Europene doresc sa implice detinatorii privati de obligatiuni in salvarea statelor care se confrunta cu probleme financiare.

Propuneri concrete in acest sens ar trebui inaintate in martie 2011, iar mecanismul ar putea fi pus in practica de la jumatatea anului 2013.

Investitorii au reactionat imediat, majorand ratele dobanzilor in cazul celor mai fragile tari din Zona Euro, incepand cu Irlanda si Portugalia.