Consiliul de Administratie al FMI a decis sa modifice structura cosului valutar care formeaza Drepturile Speciale de Tragere, se arata intr-un comunicat al FMI. DST-ul este moneda in care Fondul lucreaza si are la baza 4 valute ale principalelor economii ale statelor sau uniunilor monetare membre. Valutele raman aceleasi- dolarul american, lira sterlina, euro si yenul japonez, dar se modifica ponderea acestora. De asemenea, dobanda purtata de DST va fi media ponderata a dobanzilor practicate pe termen scurt pe pietele monetare a valutelor componente.

De la i ianuarie 2011, dolarul american va "cantari" 41,9% (fata de 44%), euro va pondera cu 37,4% (fata de 34%), lira sterlina "urca" la 11,3% fata de 11% iar yenul coboara la 9,4% fata de 11%).

Fondul Monetar International este finantat prin contributii ale tarilor membre, puterea de vot a fiecarei tari fiind determinata de volumul subscriptiilor. Fondul Monetar International si-a adoptat obiectivele in instrumente la conditiile nou aparute in

De la i ianuarie 2011, dolarul american va "cantari" 41,9% (fata de 44%), euro va pondera cu 37,4% (fata de 34%), lira sterlina "urca" la 11,3% fata de 11% iar yenul coboara la 9,4% fata de 11%)

Noua structura a DST

economia mondiala. Astfel, prin Conferinta monetara de la Kingston-Jamaica (1976) s-a hotarat scoaterea aurului in afara sistemului, functiile acestuia fiind atribuite monedelor nationale convertibile si Drepturilor Speciale de Tragere.

Ponderea fiecarei monede este calculata in baza valorii exporturilor Statului, aceasta (ponderea) fiind calculata cu o singura zecilmala.

FMI atrage atentia utilizatorilor de DST ca, incepand din 8 decembrie 2010 va publica saptamanal pe pagina sa de internet cate o proiectie legata de valoarea valutelor care formeaza DST-ul revizuit.

Schimbarea structurii DST afecteaza nivelul datoriilor statelor imprumutate la Fond, dar intr-o mica masura, diferentele nefiind fundamentale.