Cine urmeaza? Mai intai a fost lovita Grecia, acum a venit randul Irlandei sa ceara ajutor financiar de la UE si FMI, scrie un editorialist Bloomberg, care sustine ca zona euro ar urma sa se prabuseasca precum un joc de domino, iar acest lucru nu va putea fi oprit daca nu se va renunta la moneda unica europeana.

Urmeaza sa auzim o intreaga vorbarie despre cum poate fi oprita "boala contagioasa", adevarul este ca zona euro a fost construita pe o temelie care aluneca. Zona euro e cuprinsa deja de un mecanism falimentar, iar dupa Irlanda, ar putea urma Portugalia si Spania, iar apoi Italia si Franta.

  • "Dupa ce Irlanda va incheia un acord cu FMI si CE, vom auzi o multime de povesti linistitoare despre cum a fost stopata criza, iar moneda unica salvata. Vom avea de-a face cu o retorica grandioasa despre importanta proiectului european, vorbele de condamnare la adresa speculatorilor vor traversa continentul", scrie editorialistul Bloomberg.
  • "Nu trebuie sa credeti niciun cuvant. Moneda euro s-a transformat intr-o masina falimentara. Odata ce pietele vor fi terminat cu Irlanda, ele se vor muta pur si simplu in Portugalia si Spania, apoi in Italia si Franta. Este un efect de domino, iar fiecare salvare a unei tari nu face altceva decat sa adanceasca faliile din interiorul zonei euro. Acest proces nu va lua sfarsit inainte de renuntarea la moneda unica europeana", mai scrie Bloomberg.
  • "Pe scurt, problema nu este Irlanda. Moneda unica europeana e problema, in mod clar. Iar daca asta e singura problema aflata la originea crizei, problemele nu se vor opri aici", incheie editorialistul.