Presedintele UE: Zona euro si UE nu vor supravietui daca problemele bugetare nu sunt rezolvate

Zona euro si Uniunea Europeana (UE) nu vor supravietui daca problemele bugetare ale unor state membre nu sunt rezolvate, a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy.

Zona euro traverseaza o noua perioada cu turbulente puternice din cauza ingrijorarilor pe care le ridica Irlanda si alte state cu probleme ale uniunii monetare, precum Portugalia, Grecia sau chiar Spania. Aceste tari se confrunta cu deficite bugetare foarte mari.

Romania, pe prima pozitie in UE dupa inflatia anuala din octombrie

Romania ocupa prima pozitie in Uniunea Europeana in functie de cresterea preturilor de consum din luna octombrie, de 7,9%, comparativ cu perioada similara din 2009, nivelul fiind de 3,4 ori peste avansul mediu din UE si semnificativ mai mare decat cel al urmatoarelor doua locuri, potrivit Eurostat.

In septembrie, preturile de consum au crescut cu 7,7% in cazul Romaniei, de asemenea cel mai rapid avans din Uniune. In UE, in luna octombrie, inflatia medie anuala a fost de 2,3%, fata de 2,2% in septembrie.

Romania este urmata in topul statelor cu cele mai ridicate inflatii de Grecia (5,2%) si Estonia (4,5%). Singura tara comunitara care a inregistrat in octombrie inflatie negativa este Irlanda (0,8%). Eurostat nu a avut disponibile date despre Marea Britanie.

In Ungaria, inflatia s-a plasat la 4,3%, iar in Bulgaria, Polonia si Cehia la 3,6%, 2,6%, respectiv 1,8%. In Germania preturile au crescut cu 1,3%, in Spania si Italia au avansat cu 2,3% si 2%, iar in Austria si Franta au urcat cu 1,9%, respectiv 1,8%. In zona euro, inflatia a fost de 1,9%.

Comparativ cu septembrie, inflatia anuala a crescut in 15 state, a stagnat in sase si a scazut in cinci.

Rata inflatiei a sarit in Romania in iulie la 7,1%, de la 4,3% in iunie, odata cu cresterea TVA de la 19% la 24%, insa economia autohtona avea una dintre cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE si inainte de majorarea taxei. Eurostat mentioneaza ca datele referitoare la inflatia UE si a zonei euro sunt provizorii.

Parlamentul ungar a aprobat cota unica de 16%

Parlamentul ungar a aprobat introducerea cotei unice de impozitare de 16% incepand din 2011. Noua lege mai prevede cresterea de la 9,5% la 10% a contributiilor la asigurarile de stat, precum si eliminarea treptata a deducerilor lunare dupa 2011.

In prezent, cota de impozitare este de 17% pentru persoanele cu un venit de pana la 5 milioane de forinti /18.200 de euro/ si de 32% in cazul veniturilor care depasesc acest plafon.

Totodata, deputatii au aprobat amendamentul prin care se reduc atributiile in materie fiscala ale Curtii Constitutionale.

Aceasta va putea modifica si anula legi referitoare la buget, la taxele centrale si locale, la contributiile de asigurari numai in situatia in care aceste legi incalca drepturile fundamentale la viata si demnitate umana, protectia datelor personale si libertatea de gandire, constiinta si religie.

Irlanda ar putea accepta un ajutor financiar extern pentru banci

Autoritatile din Irlanda sunt pe punctul de a accepta un ajutor financiar european pentru bancile locale, in valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a nu fi puse in situatia de a cere un pachet de salvare similar celui acordat Greciei, potrivit cotidianului Irish Independent.

Publicatia mai scrie ca, in urma presiunilor Bancii Centrale Europene (BCE), premierul Brian Cowen a indicat luni seara ca Guvernul ar putea accepta o injectie masiva de capital, insa doar pentru banci.