O misiune a Uniunii Europene si FMI va ajunge joi in Irlanda pentru a evalua situatia finantelor publice si a sectorului bancar din aceasta tara, a declarat miercuri ministrul de finante Brian Lenihan, potrivit AFP.

"Am convenit sa ne uitam la problemele structurale ale bancilor irlandeze, avand in vedere presiunile recente ale pietei, si sa evaluam ceea ce trebuie facut. Ceea ce este important este sa gasim problemele structurale din sistem si sa le corectam. Acesta este si scopul misiunii UE si FMI", a declarat Brian Lenihan la un post de radio.

Intrebat daca Guvernul se va razgandi in privinta acceptarii unui pachet de salvare, Lenihan a spus ca mandatul sau la reuniunea de marti a ministrilor de finante din zona euro de la Bruxelles a fost de a "confirma ca Irlanda va conlucra cu partenerii sai europeni pentru a rezolva aceste dificultati".

Totodata, ministrul britanic de finante, George Osborne, a declarat miercuri ca Marea Britanie, desi nu e membru al zonei euro, este pregatita sa participe la orice efort al Uniunii Europene si al FMI pentru a salva sistemul bancar irlandez.

Osborne a declarat reporterilor ca autoritatile de la Londra vor face ceea ce este "in interesul national al Marii Britanii".

"Irlanda ne este cel mai apropiat vecin. Este in interesul national al Marii Britanii ca economia Irlandei sa aiba succes si un sistem bancar stabil. Deci, Marea Britanie este gata sa sprijine Irlanda", a declarat oficialul britanic.

Cotidianului Irish Independent a scris marti ca autoritatile din Irlanda sunt pe punctul de a accepta un ajutor financiar european pentru bancile locale, in valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a nu fi puse in situatia de a cere un pachet de salvare similar celui acordat Greciei.

"Pentru a nu fi fortati sa accepte un plan de salvare pentru intregul stat, ministrul de finante Brian Lenihan este gata sa accepte o injectie de capital pentru banci pentru a stabiliza euro si a calma pietele", noteaza cotidianul citat.

Irish Independent mai scrie ca, in urma presiunilor Bancii Centrale Europene (BCE), premierul Brian Cowen a indicat luni seara ca Guvernul ar putea accepta o injectie masiva de capital, insa doar pentru banci. Luni, Brian Cowen a declarat ca, desi Irlanda are un deficit urias, tara sa nu va solicita ajutorul financiar al Uniunii Europene sau al Fondului Monetar International.