Guvernul a promis FMI ca reducerea numarului de angajati in sectorul public va continua si anul viitor, iar pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012 Executivul va restrange in continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii si prime. In plus, neaplicarea OUG 50 la contractele de credit in derulare este o preconditie pentru transa FMI, relateaza Mediafax.

Angajamentul de a continua politica de reducere a numarului de personal in sectorul public atat in 2010, cat si in 2011 a fost inclus in scrisoarea suplimentara convenita cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie.

"Guvernul ramane angajat pentru reduceri in continuare de personal in sectorul public in perioada ramasa din 2010 si in 2011", se arata in scrisoare.

Executivul se angajeaza sa continue reducerea numarului de personal in sectorul public "printre altele" mentinand politica de angajare doar a unei persoane pentru sapte posturi eliberate. In acelasi timp, Guvernul se angajeaza sa continue reforma sistemului educational, generand economii suplimentare ca un rezultat al "rationalizarii" infrastructurii scolare si a volumului de munca al cadrelor didactice.

La finele acestui an, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuie sa coboare la 1,29 milioane, conform intelegerilor anterioare cu FMI.

Documentul include si angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar in 2012 la 3% din PIB, dar releva ca acest obiectiv va impune mentinerea restrictiilor in zona de cheltuieli si poate obliga si la alte masuri suplimentare, fara ca la acest moment sa fie nominalizate.

"Pentru 2012, ne propunem sa reducem deficitul la 3% din PIB. Aceasta va necesita in continuare restrangeri de cheltuieli, inclusiv la salarii si bonusuri, si poate necesita masuri suplimentare", spune Guvernul.

Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit in derulare, preconditie pentru transa FMI

Modificarea OUG 50 privind creditele populatiei, astfel incat sa asigure transparenta dar si stabilitate financiara, este una dintre cele 5 preconditii pentru eliberarea urmatoarei transe, iar la anexa scrisorii suplimentare se precizeaza ca prevederile nu vor fi aplicate contractelor in derulare.

Guvernul promite FMI "masuri compensatorii" daca strategia fiscala va fi blocata judiciar

Guvernul a asigurat Fondul Monetar International ca este pregatit sa introduca masuri compensatorii in cazul in care strategia fiscala pentru perioada urmatoare nu poate fi aplicata din cauza unor impedimente de ordin judiciar, releva scrisoarea de intentie convenita cu FMI.

Guvernul vrea sa urce la 50.000 euro pragul veniturilor pentru care TVA devine obligatorie

Guvernul va cere Consiliului de Ministri ai Uniunii Europene sa aprobe cresterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate sa se inregistreze si sa plateasca TVA.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de la CE.