Criza financiara globala nu a luat sfarsit inca, afirma directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn. "Chiar daca unii politicieni declara prematur ca a luat sfarsit, raspunsul meu este 'nu'. Un 'nu' hotarat", a spus el, citat de revista germana Stern, preluata de AFP.

O parte din explicatii constau in faptul ca modelul revenirii economiei globale din recesiunea din 2009 este neuniform, a precizat Strauss-Kahn, care a adaugat ca o serie de tari isi folosesc monedele ca arme pentru a castiga avantaje suplimentare, ceea ce reprezinta un pericol in plus.

Comentariile acestuia vin pe fondul anuntului Federal Reserve privind injectarea altor 600 de miliarde de dolari in economia americana si a intensificarii speculatiilor din Europa legate de un plan de salvare pentru Irlanda.

De asemenea, mai mult economisti si analisti au atras atentia asupra pericolului reprezentat de un razboi valutar intre SUA si China si de cresterea protectionismului in comertul international.

Strauss-Kahn a exprimat reticente si in privinta evolutiilor din Germania. "Lucrurile merg bine in Germania la acest moment dar economia germana depinde de puterea de cumparare a oamenilor din alte tari ale UE".

"Atat timp cat relansarea economica din celelalte tari este slaba, miracolul economic german nu va dura mult", a spus el.

In opinia sefului FMI, criticile formulate de SUA si de alte tari la adresa excedentului comercial al Germaniei sunt "in principiu corecte".

"Nu poti sa-ti aperi propriul excedent si sa critici in acelasi timp deficitele altora", a argumentat Strauss-Kahn.