O misiune a Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Central-Europene discuta, joi, cu autoritatile din Irlanda despre masurile care pot fi luate pentru a ajuta aceasta tara sa-si depaseasca problemele economice. Potrivit ministrului de finante, Brian Lenihan, va fi evaluata situatia finantelor publice si a sectorului bancar din aceasta tara - relateaza France Presse.

"Am convenit sa ne uitam la problemele structurale ale bancilor irlandeze, avand in vedere presiunile recente ale pietei, si sa evaluam ceea ce trebuie facut. Ceea ce este important este sa gasim problemele structurale din sistem si sa le corectam. Acesta este si scopul misiunii UE si FMI", a declarat Brian Lenihan la un post de radio.

Irlanda are un deficit bugetar ingrijorator, la care a ajuns dupa ce a injectat miliarde de euro in banci pentru a le putea ajuta sa depaseasca criza financiara declansata acum doi ani - transmite Radio Romania Actualitati.

Pe de alta parte, reprezentantii Uniunii Europene si-au manifestat temerea ca problemele financiare cu care se confrunta autoritatile de la Dublin pot influenta negativ intreaga zona euro. La finalul reuniunii de miercuri de la Bruxelles, responsabilii europeni au transmis un mesaj clar pietelor financiare: Europa este pregatita sa ajute Irlanda si deci sa asigure stabilitatea zonei euro. De asemenea, s-a precizat ca este prematur sa se vorbeasca despre solutiile prin care va fi rezolvata situatia Irlandei, pana la incheierea evaluarii pe care o fac guvernul de la Dublin impreuna cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International.

Intre timp, cotidianului Irish Independent a scris marti ca autoritatile din Irlanda sunt pe punctul de a accepta un ajutor financiar european pentru bancile locale, in valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a nu fi puse in situatia de a cere un pachet de salvare similar celui acordat Greciei.

"Pentru a nu fi fortati sa accepte un plan de salvare pentru intregul stat, ministrul de finante Brian Lenihan este gata sa accepte o injectie de capital pentru banci pentru a stabiliza euro si a calma pietele", noteaza cotidianul citat.