Despre salariul minim in economie, cu avantajele si dezavantajele lui, s-au scris tone de carti. Exista opinii pro si opinii contra, ambele avand la baza argumente solide. Din punct de vedere al Statului, treburile sunt bune. Din punct de vedere al mediului privat, vestile sunt proaste. Angajatorul e nevoit sa plateasca mai mult pe cartea de munca si prin urmare mai mult Statului, ceea ce ii afecteaza direct profitabilitatea (sau ii adanceste pierderile, dupa caz). De notat ca numarul angajatilor cu salariu minim la stat e de doua ori mai mic decat la privat.

E drept, salariul minim dezvăluie parţial costurile de muncă reale dintr-o economie într-un mod in care politicile fiscale nu reusesc sa o faca.

  • Bugetul ar avea de castigat circa 100 milioane de euro

La buget, cresterea salariului minim ar urca veniturile, arata un studiu facut de Lucian Albu si Liviu Voinea. Impactul net asupra bugetului general consolidat este pozitiv, între 358 milioane lei şi 1,1 miliarde lei (în funcţie de scenariu).

De cealalta parte, sectorul privat are de suferit din cresterea salariului minim. Aceasta induce costuri suplimentare, iar pentru a pastra un echilibru ar trebui redus CAS-ul pentru a absorbi impactul asupra costului cu forţa de muncă. Dar calculele arată că această reducere a CAS nu poate îndeplini concomitent două obiective: să fie neutră în privinţa costurilor cu forţa de muncă şi să fie neutră bugetar.

  • Scenariul optimist- creste consumul. Cel pesimist, creste economia subterana

Potrivit lui Albu si Voinea, creşterea costurilor cu forţa de muncă ar fi marginală pentru sectorul privat (între 1 şi 3%). „Sunt două fenomene care influenţează indirect calculele. Pe de o parte, unele firme ar putea refuza să plătească aceste salarii minime crescute şi să treacă angajaţii în economia subterană. Totuşi, creşterea costurilor este marginală şi poate apărea şi fenomenul invers, de presiune din partea angajatului pentru a fi înregistrat în economia formală, având în vedere creşterea salariului minim”, spun acestia.

Pe de altă parte, la nivelele joase de venit, marea majoritate a oricărui venit suplimentar se duce în consumul curent de produse alimentare. Astfel, vor creşte şi încasările din TVA aferent acestui consum – cu între 43 şi 130 milioane lei, luând în considerare şi ponderea de 50% a economiei subterane în comerţul cu alimente.

În concluzie, creşterea salariului minim este benefică pentru buget si nefericita pentru angajatori în oricare dintre cele trei scenarii analizate, iar relaţia este direct proporţională (pe măsura creşterii salariului minim creşte şi impactul pozitiv net asupra bugetului general consolidat).

  • Cresterile salariale se pot duce in inflatie sau in cursul de schimb

Vestile proaste de care va vorbeam vin nu numai din impactul asupra mediului privat si asupra inflatiei si cursului de schimb. „Atata timp cat se vorbeste despre cresteri salariale pe fondul unei productivitati scazute, vom fi intr-o permanenta criza, deoarece diferenta dintre aceste majorari si productivitatea muncii ajunge fie in inflatie, fie in deprecierea cursului de schimb. Nu putem sa intelegem ca tara si ca indivizi chestia asta? O sa mai stam si o sa avem in continuare aceleasi probleme", spun oficialii BNR.

Deşi un potenţial instrument util pentru redistribuire, cresterea salariului minim nu face altceva decat sa urce veniturile nete ale muncitorilor necalificaţi pe cheltuiala altor factori de producţie si poate derapa in şomaj involuntar. Parerile sunt impartite cu privire la efectele in economia reala a cresterilor salariului minim. Paul Krugman, unul dintre economistii cei mai lucizi, laureat Nobel in economie, e de parere ca orice creștere a salariului minim este mai degrabă o problemă de moralitate decât una justificată economic.

Pe scurt, datele empirice arată că o creștere a salariului minim duce la apariția șomajului. HotNews te invita sa iti spui parerea despre decizia Guvernului. Cat de necesara a fost si care ar putea fi efectul in piata muncii?